Tuff rehabilitering för coronasjuka: ”Inte något man är van vid”

Publicerad 2020-04-29

För svårt sjuka covidpatienter som överlever intensivvården väntar nästa utmaning – en lång, tuff rehabilitering.

Svårt att äta, förlamning, aggressivitet och förvirring är några av de komplikationer som kan vänta dem som tillfrisknat.

– Det här är ett helt nytt panorama för oss, säger Kristian Borg, överläkare på Danderyds sjukhus rehabiliteringsklinik.

Danderyds sjukhus har hittills skrivit ut 600 covidpatienter och snart kommer många av dem att skrivas in på rehabiliteringskliniken för att få hjälp att komma tillbaka till vardagen. De flesta klarar sig med begränsad rehabilitering, men för dem som varit svårt sjuka och legat nedsövda med intensivvård i respirator kan vägen bli lång och svår.

– Ett fåtal behöver mycket högspecialiserad rehab under en längre tid. Flera veckor eller månader, säger Kristian Borg, överläkare på Danderyds sjukhus och professor i rehabiliteringsmedicin.

Coronapatienter som intensivvårdats har en tuffare rehabilitering än andra som intensivvårdats. Bland annat har man märkt att fler får förändringar i hjärnan och blir förlamade.

Längre tid att återhämta sig

Enligt Kristian Borg har covidpatienter ofta en längre tid av återhämtning än andra intensivvårdade.

– En intensivvårdad som varit nedsövd i två, tre veckor kommer till exempel att vara svag i muskler och ha svårigheter att svälja. Men de här patienterna har generellt en längre tid för att komma igång igen, framför allt på grund av den stora påverkan på lungorna. Och det man sett internationellt som kan vara det specifika för covid-19 är att man ser en påverkan på i princip alla organsystem av det här viruset, säger han.

Covidpatienterna måste träna upp musklerna och få tillbaka lungkapaciteten. Hos några har vården också sett påverkan på hjärnan. Flera av patienterna har blivit aggressiva och förvirrade. Det kan drabba även andra intensivvårdade men enligt Kristian Borg har man sett att covidsjuka verkar få längre tider av förvirring och aggressivitet.

– Det kan vara att man inte har koll på tid och rum bland annat. Vi vet inte säkert om det beror specifikt på coronainfektionen men det vi vet är att man får mikroproppar och encefaliter (hjärninflammation, reds. anm) i hjärnan av den. Vi vet ju att många tappar lukt- och smaksinne och att man kan få pirrningar i huden, så den har ju en påverkan på nervsystemet, säger Kristian Borg.

Kan bli helt förlamade

Utöver de särskilda komplikationer som covidpatienter kan drabbas av kan intensivvården leda till posttraumatiskt stressyndrom. I vissa fall kan patienterna också bli helt förlamade till följd av tunga mediciner som ges medan de ligger nedsövda.

Kunskapen om det nya coronaviruset och hur det fungerar är fortfarande relativt liten och Kristian Borg säger att man ännu inte vet exakt vilka komplikationer det ger.

– Vi är i en fas nu där vi samlar in erfarenheter och kunskap om sjukdomen och viruset. Det här är ett helt nytt panorama, inte något man är van vid, säger Kristian Borg.

Sjukdomsförloppet i kroppen.

”Dolda handikapp”

Enligt honom kan det finnas en risk att covidpatienter skickas hem för snabbt när sjukhusen behöver frigöra intensivvårdsplatser för nya sjuka.

– De kan ha dolda handikapp som man kanske missar, men det får vi se längre fram, säger han.

Men det som framför allt oroar Kristian Borg är hur rehabiliteringsklinikerna ska kunna ta emot ett stort antal patienter samtidigt. I dag har man fyra patienter på väg in för högspecialiserad rehabilitering och andra med mindre omfattande rehabiliteringsbehov, men man väntar fortfarande på att den riktiga stormen ska ta fart.

– Vi på rehabiliteringen ligger någon månad efter covidavdelningarna. Vi kan se framför oss en kraftig ökning av patienter som kommer att behöva rehabilitering.

 

Genrebild.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN