Nyheter

Högsommarvädret är här – SMHI värmevarnar

Av: 

TT

NYHETER

Svala och regniga juli är förbi – de kommande dagarna blir det idel sol och värme i hela landet. I Skåne och Halland klass 1-varnar SMHI för höga temperaturer.

Värmen får också stora folkmängder att flockas vid stränder och badplatser, vilket på sina håll väcker oro.

Augusti har inneburit en comeback för sommarvädret efter en julimånad då det på vissa håll uppmättes lägre temperaturer än på 45 år.

Nu är värmen tillbaka med besked, med klass 1-varningar för Skåne och Halland. Kriteriet för varningen är temperaturer på minst 30 grader under minst tre dagar i följd.

– Under gårdagen nåddes de temperaturerna i området. Det fortsätter i dag, och även under morgondagen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Varmluften återvänder

Efter helgen förskjuts den varmaste luften söderut, och början av veckan präglas av mer normala sommartemperaturer på 20 till 25 grader. Längst i norr kan de ligga ännu lite lägre.

Framåt mitten på veckan återvänder varmluften igen.

– Då kan vi återigen få temperaturer på runt 25 grader eller högre, säger Sjöstedt.

Vädret blir inte bara varmt, utan överhängande klart och soligt i hela landet.

– Det kommer lite regnskurar till och från – under söndagen i söder, men även längst i norr. Även in i nästa vecka blir det skurar här och där, men överlag blir det gott om sol.

Extrem trängsel

Med värmen kommer också badarna – och på flera håll finns oro för att stora mängder soldyrkare gör det svårt att hålla avstånd och skydda sig mot coronaviruset.

I Region Halland varnar den app som lanserats för att minska trängsel för "extremt mycket folk" på Skrea strand i Falkenberg, rapporterar Expressen.

På en fullbelagd camping i Älvkarleby har man tvingats stänga parkeringen på grund av att den är full. En av badgästerna uppger för tidningen att läget är "katastrofalt".

– Det var hur mycket människor som helst. Det tog två timmar att ta oss in för det var så långa köer. När vi var framme så hade vi ingen möjlighet att få en parkering, säger hon.

Ambulans hindrades

Trängseln medför också potentiellt livsfarliga konsekvenser. På eftermiddagen besökte en ambulans en badplats i södra Stockholm – inte på ett larm, utan för att kontrollera framkomligheten.

På grund av alla felparkerade bilar visade det sig ta 25 minuter att ta sig från vägen ned till badplatsen. Polisen och kommunens parkeringsvakter delade ut ett 70-tal parkeringsböter.

– Vi har fått liknande samtal om trängsel från hela länet. Vi kan inte stå vakt över allt – det här handlar om individens ansvar och sunda förnuft. Man måste tänka sig för, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till mors dag eller studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: