Den diskrete diktatorn

I ett läge när USA drar sig tillbaka från världen heter världens mäktigaste man sannolikt Xi Jinping.

Men i motsats till Trump, Putin och Erdogan så har han inget behov av att synas.

Istället samlar han på sig inflytande bakom kulisserna. Xi är den diskrete diktatorn som kan bli en ny Mao.

Det faktum att den 19:e kongressen i Kinas kommunistiska parti inleds idag leder garanterat till fler gäspningar än intresserade jubelrop i omvärlden. Mycket därför att det är en stängd tillställning där det mest sker bakom kulisserna. Det gäller att orka läsa det finstilta.

Ändå är den ointresserade inställningen farlig eftersom det sannolikt är här världens framtid skapas.

– 2050 ska Kina vara en fullvärdig stormakt, deklarerade ledaren Xi Jinping i sitt nästan fyra timmar långa inledningstal.

Kina har passerat USA som världens största ekonomi. Landet utmanar USA även som militär stormakt. Den kinesiska militären moderniseras i rask takt och Peking driver mer aggressivt sina territoriella krav i exempelvis Sydkinessiska Sjön genom att bygga militärbaser på konstgjorda öar långt ut till havs.

Auktoritära ledare

Ändå håller Xi Jinping utåt en ganska låg profil jämfört med vissa andra världsledare. När han januari framträdde på det ekonomiskpolitiska toppmötet i Davos framställde han Kina som det ansvartagande landet i en värld som alltmer domineras av auktoritära ledare som struntar i internationella avtal när de inte passar dem.

President Xi lovade att Kina ska följa klimatavtalet även om USA drar sig ur. Han ligger bakom den enorma infrastruktursatsningen på en ny Sidenväg som landvägen ska koppla ihop Kina med Asien och Europa.

För att öka sitt inflytande och säkra viktiga naturtillgångar utomlands har Kina en längre tid satsat hårt på biståndsprojekt i olika länder i Afrika.

Men bakom kulisserna har den 64-årige presidenten dragit åt tumskruvarna rejält. Kommunistpartiets ställning har stärkts. Censuren på internet är ännu hårdare och ingen form av politisk opposition tolereras.

Hård press

De mänskliga rättigheterna står under hård press även i det delvis fristående territoriet Hong Kong. Flera bokhandlare som uttryckt kritik mot regimen har kidnappats och fängslats i Kina.

Den stora skillnaden mot tidigare är att världen på det stora hela inte protesterar längre. Kina har blivit så mäktigt och viktigt att få länder längre vågar riskera att hamna i konflikt med regimen.

Alla såg hur Kina behandlade Norge efter att den norska Nobelkommittén gett fredspriset till dissidenten Liu Xiabo 2010. En sådan total utfrysning kan bli kostsam.

Inte ens i grupp vågar länder i Sydostasien utmana Kina när det gäller deras krav på att i princip hela Sydkinesiska Sjön med sina olje- och gastillgånga är kinesiskt territorium. Detta trots att den internationella domstolen i Haag avvisat Kinas krav.

Stor i truten

President Trump är stor i truten men gör inte så mycket. Xi Jinping är inte de stora utbrottens man men handlar desto resolutare.

Ända sedan han tillträdde har Xi Jinping drivit en kraftfull kampanj mot korruption och korrupta partifunktionärer. Något som gjort honom populär i de breda folklagren samtidigt som han med kampanjen lyckats placera några tänkbara utmanare om makten bakom lås och bom.

Xi Jingping har startat en personkult runt sig själv som tyder på att han vill bli en ny Mao Zedong.
Om det efter partikongressen inte finns en tydlig efterträdare kommer många att tolka det som han tänker göra som Putin och Erdogan. Ändra reglerna så att han kan sitta kvar efter 2022.

Hollywood

USA blev världens mäktigaste land inte bara på grund av sin överlägsna militära styrka. Människor runtom i världen föll för amerikanska bilar, musiken, Hollywoodfilmerna. Myten om den amerikanska drömmen hjälpte USA att dominera världen.

Där har Kina ännu inte hittat någon framgångsformel. Människor står inte i kö utomlands för att se en kinesisk opera eller film. Vid sidan om billiga varor är det inte så mycket i form av livsstil som Kina kan locka med.

Där har Xi Jinping en del att göra.