Forskare: Oron för smitta vid skolstart befogad

Publicerad 2022-01-11

Runt om i landet finns en oro för ökad smittspridning av covid-19 när skolorna öppnar igen.

Enligt vaccinforskaren Matti Sällberg finns det fog för den oron.

– Barn under 12 år är ju ovaccinerade. Så visst finns det risk för smittspridning.

I dag går många skolelever tillbaka till skolan efter jul- och nyårsledighet.

Samtidigt har nyligen rekordtal av covid-19-smitta rapporterats i Sverige.

Därför finns en oro för att smittan kan öka när skolorna öppnar, säger Robert Fahlgren, vice förbundsordförande i Lärarförbundet.

– Det finns en enorm oro, både bland lärare och elever, och kanske också vårdnadshavare där ute. Man är orolig att smittspridningen ska ta fart bland våra elever. Skulle den göra det kan vi stå inför en riktigt svår vår om vi har otur, säger han.

Borde testas

Hans fackförbund tycker att eleverna borde testas för covid-19 före skolstarten, något som införts i Norge. Där testas också skolanställda 24 timmar före skolstart.

– Vi vill inte bli sjuka som lärare, vi vill inte att våra elever ska bli sjuka. Vi vill heller inte ställa in undervisningen som så väl behövs för svensk skola. Situationen är tuff just nu när man har den arbetsbelastning man haft under hösten, och dessutom lägger oron på det. Då hade vi önskat att man från Folkhälsomyndigheten eller regeringen vidtagit kraftfullare åtgärder, som bland annat testning, säger Robert Fahlgren.

Lärarnas riksförbund anser att elever bör testas före skolstarten.

Lärarnas riksförbund, som är det andra fackförbundet för yrkeskåren, sa i går till Aftonbladet att Folkhälsomyndigheten borde rekommendera hemundervisning nu i januari när smittspridningen är så hög.

Uppmanar föräldrar att hjälpa

Lärarförbundets Robert Fahlgren vill inte att skolor ska stängas och att undervisningen generellt ska övergå till distansundervisning.

– Vi vill gärna ha eleverna på plats, men vi vill också kunna göra det på ett smittsäkert sätt. Som alla känner till är skolorna inte byggda för att hålla avstånd. Då måste man vidta åtgärder för att lindra oron och kunna fortsätta hålla skolan öppen.

Han uppmanar föräldrar att hjälpa till. Testa hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger han. Och påminner om att man ska stanna hemma vid symtom.

Dessutom har också skolorna ett ansvar.

– Man kan ha färre elever inne på en och samma gång. Man kan till exempel ha dem varannan vecka. Man måste försöka hitta fler lokaler så att man kan sprida ut sig. Och såklart införskaffa skyddsutrustning som finns och behövs.

”Visst finns det risk”

Matti Sällberg, professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att det framför allt är personer som inte har vaccinerat sig mot covid-19 som utgör den huvudsakliga drivkraften för smittspridning.

– Det är säkerligen minst 1,5 miljon som inte är vaccinerade. Det är väldigt många, konstaterar han.

Matti Sällberg.

I en intervju med Aftonbladets programledare Nellie Håkansson får han frågan om hur smittspridningen kan påverkas av att skolbarn går tillbaka till skolorna efter ledighet.

– Det finns definitivt en risk för att det kan öka. Barn under 12 är ju ovaccinerade. Jag tror att i den gruppen, 12–16 år, är kanske 50–70 procent ovaccinerade. Så visst finns det risk för smittspridning.

Han säger att det kan vara en bra idé att testa barn inför skolstarten, men att det finns svårigheter:

– Man ska ha klart för sig att alla tester är en dagsfärsk vara. Även om jag är negativ i dag kan jag vara positiv imorgon. En viss dämpning av smittspridning kan det tänkas ha, men att införa det på bred front är jättesvårt. A och O är: har någon i familjen symtom, se till att stanna hemma. Det är jätteviktigt i det här läget.