Putins varning till Nato: ”Framryckning är oacceptabelt”

Uppdaterad 2021-12-24 | Publicerad 2021-12-23

Vladimir Putin höll sin årliga pressträff under torsdagen.

Den ryske presidenten talade om Navalnyj, corona – och skickade en varning till Nato, rapporterar CNN.

– Fortsatt frammarsch från Nato i östlig riktning är oacceptabelt, säger Vladimir Putin.

Följ ämnen
Ukraina

Innan jul varje år håller Ryssland president Vladimir Putin vanligtvis en maratonlång presskonferens – och i år var inget undantag. Under torsdagens totalt fyra timmar långa pressträff avhandlades framför allt det ansträngda politiska läget kring Ukraina.

USA har stationerat ut sina missiler vid våra hem, på verandan till våra hus. Vad skulle amerikanarna tycka om vi kom till gränsen mellan Mexiko och USA med våra missiler?, säger Vladimir Putin.

Anklagar USA: ”De har lurat oss”

Presidentens retorik kring det geopolitiska läget har den senaste tiden trappats upp. Enligt amerikanska underrättelser så har rysk militär vid Ukraina gjort detsamma.

Uppemot 90 000 ryska soldater ska ha stationerats vid den ukrainska gränsen. Vilket från ryskt håll anses befogat – då de menar att de agerat först efter att Nato brutit mot överenskommelser från 90-talet.

– Vi sa: inte en centimeter öster ut. Det var Natos garanti på 90-talet. Vad hände med det? De har lurat oss, säger Vladimir Putin.

Putin har hållit sin årliga pressträff.

Hyllade militärt samarbete med Kina

Förutom att skylla de politiska spänningarna på västerländer så passade han även på att hylla sitt grannland i söder. Vladimir Putin hylla den kinesiska arméns tekniska framsteg och berättade att länderna bedriver ett nära militärt samarbete.

– Kina har en av världens tekniskt mest avancerade militärer och vi samarbetar med dem för att utveckla en högpresterande vapenarsenal, säger Vladimir Putin.

Förutom det militära samarbetet uppgav presidenten att allt mer handel sker mellan de två länderna, att de samarbetar i frågor kring mänskliga rättigheter och att de tillsammans tar sig an klimatkrisen.