Han har Sveriges bästa minne

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2021-12-05

Efter två dagars rabblande av binära tal, spelkort, siffror och ord har Sverige fått en ny minnesmästare. Och det är den regerande mästaren Martin Nilsson från Halmstad som åter igen slagit konkurrenterna på fingrarna.

14 finalister gjorde upp i mästerskapen där varje gren handlar om att memorera så mycket som möjligt på tid. En av dem var Svenska Minnesförbundet förbundskapten Idriz Zogaj, som gjorde comeback i svenska tävlingssammanhang. Den här gången slutade det med ett silver.

– Det var ovisst in på andra dagen hur det skulle sluta och jag visste inte riktigt hur långt min träning skulle räcka i år, säger Martin Nilsson, som både har medverkat i ”Talang” och skrivit en bok om minnestekniker som ges ut under våren.

De projekten verkade dock inte ha påverkat minnesformen negativt för Nilsson, snarare tvärtom. Segerrycket kom tidigt den andra tävlingsdagen då han klarade att memorera flest historiska datum. Det försprånget tog Zogaj aldrig in.

Kampen om bronset mellan Noa Michael och Henrik Tonström avgjordes i sista sekunden i den sista grenen av tävlingen som gick ut på att minnas en hel kortlek så snabbt som möjligt.

TT: Hur firar man en sådan här seger?

– Jag kom precis innanför dörren hemma och har hällt upp en öl i pokalen, men annars blir det en lugn kväll med familjen, säger Martin Nilsson, som till vardags är lärare i minnestekniker i Lund.