FBI har knäckt svenska spöktelefoner

Publicerad 2021-11-21

Telefoner som använder den hårt krypterade kommunikationstjänsten Ghost har knäckts av FBI, det avslöjar SvD.

Tjänsten används av kriminella nätverk i Sverige, bland annat vid mordet på Adriana, 12, i Botkyrka.

Den svenska polisen har haft stora problem på grund av tjänsten Ghost. Krypteringen gör att det inte går att komma in i misstänkta personers telefoner. Vilket har försvårat den svenska polisens utredningar.

– Vi hade ett antal så kallade Ghost-telefoner i beslag, men de var så hårt krypterade att vi inte hade förmågan i Sverige att ta oss in i dessa. Så jag bestämde att de skulle skickas till FBI i USA. Och nu verkar det som att FBI på något sätt har tagit sig in i de här telefonerna, säger vice chefsåklagare Anna Svedin till SvD.

Vice chefsåklagare Anna Svedin leder utredningen kring mordet på Adriana, 12, och har inte kunnat ta del av innehållet från gärningsmännens ghost-telefoner – förrän nu.

Anna Svedin leder utredningen kring mordet på Adriana, 12, och har inte kunnat ta del av innehållet från gärningsmännens ghost-telefoner – förrän nu.

Nu har den svenska polisen förhoppningar om att detta kommer underlätta polisarbetet framöver.

– Förutsatt att FBI har en metod för att låsa upp enheterna så är utsikten god att denna kunskap sprids till svenska it-forensiker så att vi på sikt kan hantera detta själva. Utöver att stödja enskilda förundersökningar med undersökning av deras beslag så får vi en ökad kunskap om hur plattformen är uppbyggd och fungerar, säger Ted Esplund vid polisens nationella operativa avdelning till SvD.

FBI har lyckats knäcka svenska spöktelefoner.

En av många krypterade chattar

Tidigare har polisen knäckt ett antal olika krypterade kommunikationstjänster som används av kriminella nätverk, bland annat Enchrochat. Det var fransk polis som lyckats knäcka den tjänsten, vilket resulterat i viktig bevisning i flera svenska mordfall och att den svenska polisen lyckades förhindra ett tiotal mord.