Ryssland misslyckades att betala av på utlandsskulden

Publicerad 2022-06-27

Ryssland betalade inte sina skulder på 100 miljoner dollar under söndagen.

Nu försätts landet i konkurs, rapporterar Bloomberg.

Senast det hände var för 104 år sedan.

Ryssland hade till söndagen på sig att betala av 100 miljoner dollar, motsvarande cirka en miljard kronor, på sin utlandsskuld. Det misslyckades man med och nu försätts landet i konkurs, rapporterar Bloomberg.

PLUS: Ryska varningen: De attackeras först vid ett världskrig

Att landet går i konkurs innebär i praktiken att landet inte längre kan betala tillbaka på sina lån. Enligt Bloomberg har Ryssland tillräckligt med pengar för att betala skulden men västvärldens sanktioner mot landet gör att betalningen inte kan genomföras i rätt valuta.

Det är första gången sedan 1918 som Ryssland går i konkurs efter att ha misslyckats med att betala en utlandsskuld.

Senaste gången en betalning uteblev var 1998, då gällde det inhemska lån.

Rysslands finansminister Anton Siluanov liknar situationen vid en fars.

”En fars”

Den ryske finansministern Anton Siluanov har beskrivit situationen som en "fars". Han bekräftar också att betalningen inte kan genomföras, enligt ryska statliga nyhetsbyrån RIA. Enligt honom beror det på två anledningar.

– Det första är att utländsk infrastruktur, banker och förvaringsinstitut är förbjudna att ha med Ryssland att göra. Det andra är att utländska investerare uttryckligen har förbjudits att ta emot betalningar från oss, säger han.

PLUS: Rysk expert: Då får vi veta om Putin är sjuk

Enligt Bloomberg har konkursen mest ett symboliskt värde, och får inga konkreta konsekvenser för Vladimir Putin. Konkursen innebär att landet inte kan låna pengar från västvärlden, något som redan är omöjligt på grund av sanktionerna.

Att ett land försätts i konkurs är inte samma sak som när ett företag gör det. Att Ryssland går i konkurs innebär i praktiken att utländska långivare inte anser att landet är kreditvärdigt.

ANNONS