Kan FN:s generalförsamling bli en smittohärd?

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-09-21

Det som brukar beskrivas som årets diplomatiska talmaraton är tillbaka – i fysisk form.

Nu flockas världsledare till FN-skrapan i New York. Borgmästare Bill de Blasio har vädjat till dem att covidvaccinera sig och respektera stadens smittskyddsregler.

– Det kommer att finnas vaccinationsmöjligheter. Alla som inte tagit sprutan kan få den här, försäkrar de Blasio enligt The New York Times.

Vid ett samtal med FN:s generalsekreterare António Guterres nyligen underströk borgmästaren att stadens vaccinationskrav för mäss- och kongresscenter även gäller deltagarna i generalförsamlingens allmänna debatt – bland dem statsminister Stefan Löfven (S) och ett hundratal övriga världsledare.

– Vi förstår att FN är en speciell organisation med egna regler och lagar … men jag har poängterat att det är viktigt att dessa är i samklang med stadens hälsoregler, säger de Blasio.

Superspridare i FN?

Situationen är knivig. FN:s högkvarter på östra Manhattan ligger formellt inte på amerikansk mark, utan internationell. Men FN, som åtnjuter lokala tjänster som exempelvis brand- och polisskydd, följer de flesta lagar och regler som värdlandet sätter upp.

Och USA tampas med såväl vaccinskepsis som en kraftig smittouppgång som den så kallade deltavarianten anses ligga bakom. Från amerikanskt håll har man antytt att det vore bättre med digitalt deltagande i generalförsamlingsdebatten.

– Vi är oroliga över att (den allmänna debatten i) FN blir en superspridartillställning. Vi måste vidta alla åtgärder så att det inte blir så, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield härom dagen enligt mediebolaget ABC.

Men omkring 100 av FN:s 193 medlemsländer skickar ändå delegationer till FN-skrapan – inklusive just värdlandet. President Joe Biden talar personligen, som traditionen bjuder, på tisdagen som är högnivådebattens första dag.

”Händer inte på Skype”

Även Sverige deltar på plats med statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S). Statsministerns pressekreterare Mikael Lindström betonar för TT att alla som reser är fullvaccinerade samt följer restriktionerna i FN-byggnaden. Dessutom har antalet medföljande personer hållits nere.

”För statsministern är det viktigt att träffas fysiskt för att kunna prata om världens utmaningar, klimatkrisen och den gröna återstarten efter pandemin. Närvaron ger unika möjligheter till spontana möten i korridorerna, till exempel träffade statsministern på väg in till klimatmötet nyss EU-kommissionens ordförande Ursula van det Leyen för en oplanerad pratstund. Efter några minuter anslöt FN:s generalsekreterare António Guterres. Sådant händer inte på Skype”, skrev Lindström på måndagen, då en klimatträff hölls FN-högkvarteret.

Ett ”hederssystem”

Hur man ska ställa sig till värdlandets vaccinkrav är ändå en komplex fråga för FN, som väntar gäster från länder med både hög och låg vaccintäckning. Brasiliens president Jair Bolsonaro slog bakut när frågan kom upp.

– Varför tar man ett vaccin? För att få antikroppar, eller hur? Jag har en hög nivå antikroppar, jag kan visa dokument, dundrade Bolsonaro enligt CNN och lovade att hålla sitt tal på plats, ovaccinerad.

Även Ryssland är kritisk till New Yorks vaccinkrav, i synnerhet att det ryska vaccinet Sputnik V inte är godkänt där.

I fredags meddelade så generalförsamlingens ordförande Abdulla Shahid att kammaren kommer att tillämpa ett ”hederssystem”. Det innebär att statsöverhuvuden inte avtvingas några vaccinationsbevis för att komma in i den grön- och guldskimrande lokalen. När de blippar sina id-kort är det i stället en signal om att de hörsammar reglerna.

Hur detta efterlevs återstår att se.

Tre blågula punkter

Coronaviruspandemin lär bli ett hett ämne även i talarstolen, jämte klimatfrågan. Enligt uppgifter till TT har statsministern tre prioriteringar under besöket i FN: klimatkrisen och den gröna omställningen, återuppbyggnad efter pandemin och solidaritet med länder som ännu inte fått vaccin samt ett stärkt internationellt samarbete. Han planerar även att lyfta behovet av ett globalt jämställdhetsarbete.

Sveriges anförande i generalförsamlingen hålls på fredag av Stefan Löfven. Just det kommer han däremot inte att hålla på plats, utan spela in på förhand.

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen