Polens premiärminister: Putin krisens hjärna

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2021-11-09

Tonläget skruvas snabbt upp i migrantbråket mellan Polen och Belarus. Polen befarar en eskalering ”av väpnat slag” och landets premiärminister pekar på Rysslands president Vladimir Putin som ”hjärnan” bakom krisen.

– Denna attack som Lukasjenko (den belarusiske ledaren) nu genomför har planlagts i Moskva och hjärnan bakom den är president Putin, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki under en krismöte i det polska parlamentet på tisdagen. Morawiecki benämnde tidigare under dagen de migranter som samlats vid gränsen för ”en hybridattack från Lukasjenkos regim, riktad mot oss alla”.

”Vi kommer inte att låta oss skrämmas, utan försvarar freden i Europa tillsammans med våra partner från Nato och EU”, tillade han på Twitter i ett inlägg skrivet på engelska – uppenbarligen avsett för en internationell publik.

”Utsatta människor”

Polens försvarsdepartement har lagt ut filmer som bland annat påstås visa belarusisk militär i närheten av migranterna vid gränsövergången Kuznice.

Belarus slår ifrån sig allt ansvar för att flyktingar tar vägen genom landet i hopp om en bättre framtid i Västeuropa.

”Vi vill varna den polska sidan i förväg mot att rikta provokationer mot Republiken Belarus, som skulle kunna bli svepskäl för olagligt våld mot utsatta obeväpnade människor, bland dem många barn och kvinnor”, citerar nyhetsbyråer en kommuniké från utrikesdepartementet i Minsk.

EU fördömer Belarus agerande och förbereder nu nya sanktioner.

Under onsdagen reser EU:s rådsordförande Charles Michel på en blixtresa till Polen.

Utrikesminister Ann Linde (S) hoppas att sanktioner ska kunna klubbas när unionens utrikesministrar möts i början av nästa vecka.

– Från svensk sida kommer vi inte att sinka beslutet med någon enda minut.

– Det är ju en förfärlig situation för de här människorna som helt samvetslöst utnyttjas av Belarus som en slags hybridattack mot EU, säger hon till TT.

Samtal med Putin

Lukasjenko diskuterade på tisdagen krisen med Rysslands president Putin, rapporterar den regimtrogna nyhetsbyrån Belta. Enligt referatet tog de bland annat upp ”det hårdföra agerandet från polsk sida mot civila” vid gränsen.

”Det underströks att det är speciellt oroväckande att reguljär polsk trupp samlas vid gränsen”, skriver Belta.

Till Tyskland

Polen säger sig ha minst 12 000 man på plats för att skydda gränsen. Det kan jämföras med att det enligt EU-kommissionens beräkningar finns runt 2 000 migranter på den belarusiska sidan.

Tidigare har en del migranter tagit sig igenom och vidare till Tyskland, vilket stärker engagemanget från EU:s stormakt.

– Vi måste hjälpa den polska regeringen att säkra gränsen, säger den tyske inrikesministern Horst Seehofer till tidningen Bild.

På liknande sätt som Lukasjenko backas upp av Ryssland måste EU sluta upp kring Polen, menar han. Seehofer uttrycker stöd för Polens hårdhänta linje, som ofta inneburit brutala scener när migranter rent fysiskt hindras från att ta sig över gränsen.

Varna för fälla

Ann Linde säger att polackerna måste både hålla gränsen och värna migranterna.

– Jag ser ju att Polen försöker skydda EU:s yttre gräns, och jag förutsätter att man följer internationell rätt.

Linde betonar att man samtidigt behöver nå ut med information om situationen i migranternas ursprungsländer, ofta i Mellanöstern.

Redan i måndags kom beskedet att EU skickar kommissionären Margaritis Schinas för att förvissa sig om att myndigheterna där gör allt för att hindra att medborgarna ”fastnar i den fälla som de belarusiska myndigheterna har iscensatt”.

Det handlar om totalt 13 länder som EU särskilt vill informera och som kontaktats i förväg. Dessa är länder som är, eller kan bli, utnyttjade av Belarus i dess egna syften, enligt EU:s bedömning.

Ytterligare 20 länder kommer att övervakas noga, säger EU-kommissionens talesperson Peter Stano till AFP.

Följ ämnen i artikeln