Gretas svar efter kritiken från SSU: Demokrati är allt

Publicerad 2021-11-10

SSU-toppen Youbert Aziz kopplade ihop Greta Thunberg med ekofascism.

Nu svarar den 18-åriga aktivisten.

”Att kämpa för klimaträttvisa är att också kämpa för demokrati”, skriver Thunberg på Twitter.

Två höga företrädare för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har valt att gå till storms mot Greta Thunberg.

Ordföranden Lisa Nåbo var först ut.

– Greta, du har sagt att det viktigaste en ung kan göra är att bli aktivist. Jag håller inte med dig. Ingen lösning på klimatkrisen kommer att vara partipolitisk neutral. Det viktigast du som ung kan göra är att ge dig in i politiken och se till att det fattas rätt beslut, sa hon i ett tal på Socialdemokraternas kongress i helgen.

På måndagskvällen gick SSU:s kommunikationschef Youbert Aziz några steg längre.

”Hon har säkert lyckats ’uproot the system’ vilken dag som helst nu då. Ser fram emot med spänning vad det nu betyder, typ ekofascism?”, twittrade han.

Inlägget raderades senare.

”Det var dumt att vara så raljant och insinuera för mycket om Greta Thunbergs demokratisyn”, skriver Aziz i en uppföljande tweet.

SSU:s ordförande Lisa Nåbo och kommunikationschef Youbert Aziz har båda tagit till Twitter för att lufta sin kritik mot klimataktivisten Greta Thunberg, 18.

SSU-toppen ångrar formuleringen

Aftonbladet har varit i kontakt med Youbert Aziz, som avböjer intervju. Han utvecklar dock sitt resonemang via sms.

”Jag misstror inte att Greta är för demokrati. Det var ett raljant svar till en person som gjorde mig provocerad på Twitter. Forumet är ofta raljant, men jag borde inte låtit mig provoceras.”

”Jag menar att det finns uttalanden av Greta Thunberg som går att ifrågasätta. På en fråga om partipolitiskt engagemang tog hon avstånd från det och menade att det viktigaste unga kan göra är aktivism. Det är olyckligt, ett sådant motsatsförhållande finns inte. ”

Aziz skriver vidare:

”Jag ångrar att jag formulerade mig på det sättet. Det handlade inte om att jag menar att Greta Thunberg är ekofascist, snarare att den politik hon kräver av våra politiker inte verkar ge utväxling i stöd för sådan politik bland väljare. Det går inte att driva igenom stora förändringar utan stöd hos folket.”

Greta Thunberg under fredagens tal inför klimatdemonstrationen under FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow i Skottland.

”Visar att socialdemokratin är i kris”

På tisdagseftermiddagen kom Greta Thunbergs svar på ungsossarnas smockor.

”Vår civilisation hotas allt mer när planeten destabiliseras. Det är ett hot mot allting, inklusive demokratin”, twittrar hon.

”Demokrati är allt. Vi kan inte rädda vår levande planet utan den.”

SSU-företrädarnas utspel har lett till en intensiv debatt på sociala medier. En av dem som reagerat är historikern och frilansjournalisten Victor Pressfeldt.

– Jag tycker att detta är mycket märkligt. Tidigare har socialdemokratin haft en stark, organisk koppling till folkrörelserna. Man ansåg att de var helt nödvändiga för att vitalisera demokratin, säger han.

– Men nu har den kopplingen brutits. De här uttalandena visar att man ser folkrörelserna som hot snarare än tillgångar.

Pressfeldt ser Greta-kritiken som ett tecken på att Socialdemokraterna står inför stora svårigheter.

– Det här visar att socialdemokratin är i kris. Och det gäller inte bara i Sverige utan i hela Europa. Man förlorar medlemmar och man har gått från att vara folkrörelsepartier till att bli partier som mest administrerar någon form av status quo, säger han.


LÄS VIDARE