Uppgifter: Coronaligans misstänkta huvudman på flykt utomlands

Publicerad 2021-08-21

Huvudmannen i miljonhärvan med falska covidtester är fortfarande på fri fot.

Enligt nya uppgifter till Aftonbladet misstänks den utpekade huvudmannen ha flytt utomlands.

Samtidigt har ett flertal medmisstänkta suttit anhållna i Sverige.

I juni kunde Aftonbladet avslöja att över 100 000 svenskar kan vara drabbade i en omfattande härva med falska pcr-test.

Det var då polisen sprängde en verksamhet som erbjöd pcr-tester för covidintyg. Proverna analyserades aldrig, enligt Aftonbladets uppgifter.

De falska intygen utfärdades av Doktorgruppen och provtagning.se. Intygen kan ha dragit in så mycket som 150 miljoner kronor.

Huvudmannen i miljonhärvan är fortfarande på fri fot.

Samtidigt kan över 100 000 svenskar ha rest med falska, negativa intyg.

Ett flertal personer har anhållits och förhörts sedan i juni. I nuläget sitter ingen anhållen, men brottsmisstankar kvarstår för samtliga.

– Det har suttit personer frihetsberövade i det här ärendet i omgångar. Personer har suttit häktade och suttit anhållna. Men just nu är ingen anhållen, säger åklagare Carl Mellberg.

Men den huvudmisstänkte personen, en 33-årig vårdentreprenör, ska fortfarande vara på fri fot. Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks mannen ha flytt utomlands.

Carl Mellberg vill inte kommentera uppgifterna om att huvudmannen ska vara på flykt utanför Sverige.

Levde lyxliv för vårdpengar

I en kartläggning av den misstänkta covidbluffaren har det samtidigt framkommit att mannen under en lång tid levt lyxliv för vårdpengar. Trots att det under flera års tid funnits starka varningssignaler runt hur han skött sina företag.

Men vid myndigheternas tillslag var mannen försvunnen.

Doktorgruppens nu stängda testmottagning.

Det fattades tidigt ett beslut om att mannen skulle anhållas i sin frånvaro. Han misstänks bland annat för grovt bedrägeri och grovt spridande av smitta.

Aftonbladet har även kunnat avslöja att den misstänkte huvudmannen gav bort fastigheter på en skärgårdsö till en släkting, bara dagar efter Aftonbladets publicering om mannens miljoner, bilar och fastigheter.

Uppgifter: Nytt företag granskas

Det pågår två separata utredningar. Ett åtal skulle ha väckts i torsdags, men sedan polisens tillslag i juni har det kommit fram nya uppgifter i utredningen och åtalstiden har förlängts.

Det har tillkommit ett flertal nya misstänkta i ärendet. Polisen har även riktat sina misstankar mot ett annat företag i Stockholmstrakterna som kopplas till härvan i utredningen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Vårdcentral i Kista.

Följ ämnen i artikeln