FHM: Smittan kommer att öka till hösten

Publicerad 2021-08-23

Alla tre nya scenarier som Folkhälsomyndigheten publicerar förutspår en ökning av covidsmitta till hösten.

Fler personer antas behöva sjukvård, men inte på samma nivå som tidigare under pandemin.

Nuvarande restriktioner och rekommendationer behöver finnas kvar tills vaccinationstäckningen hos den vuxna befolkningen ligger på en högre nivå.

Folkhälsomyndigheten har nu publicerat sin femte delrapport till regeringen, där nya scenarier för smittspridningen presenteras.

Alla tre scenarier pekar på en ökad smittspridning under hösten.

De viktigaste orsakerna till att smittan tros öka är att kontakterna i befolkningen ökar, men också att deltavarianten har högre smittsamhet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Fler antas behöva vård

Fler personer antas behöva slutenvård och intensivvård, men på betydligt lägre nivåer än tidigare under pandemin, eftersom en stor andel av den vuxna befolkningen nu är vaccinerad.

Scenarierna ska dock inte ses som någon prognos. De illustrerar möjliga förlopp som kan utgöra underlag för planering. Dessutom finns alltid osäkerhetsfaktorer i scenarierna.

Johan Carlson,  Folkhälsomyndighetens generaldirektör

De är större den här gången, poängterar generaldirektören Johan Carlson.

– Det beror bland annat på att mycket fortfarande är okänt om viruset. Det är till exempel inte helt klarlagt hur mycket mer smittsam deltavarianten är. Det finns också en stor risk för klusterutbrott bland ovaccinerade grupper. Även människors kontaktbeteende och följsamhet till rekommendationerna påverkar hur smittspridningen utvecklas, säger han.

Centralt att vaccinera sig

Det mest centrala nu enligt Folkhälsomyndigheten är att fler i befolkningen vaccinerar sig.

– Folkhälsomyndigheten ser vaccination som den absolut viktigaste preventiva åtgärden. En hög vaccinationstäckning mot covid-19 är helt nödvändig för att minska smittspridning, sjuklighet och övriga konsekvenser på liv och hälsa. Det är också en förutsättning för att samhället ska kunna återgå till normalläget, säger Johan Carlson.

När det gäller personal inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och skola är det särskilt nödvändigt med vaccinering för att skydda sköra och sårbara personer från allvarlig sjukdom och även minska risken för utbrott i dessa miljöer, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Restriktioner kvarstår

Totalt har nu cirka 6,6 miljoner personer i befolkningen över 18 år vaccinerats med minst en dos och 5,1 miljoner personer med två doser.

Bedömningen är att nuvarande restriktioner och rekommendationer behöver kvarstå ännu en tid, tills vaccinationstäckningen hos den vuxna befolkningen ligger på en högre nivå i alla grupper.

I ett senare läge, när vaccinationstäckningsgraden är tillräckligt hög för att sjukvården inte ska riskera att överbelastas till följd av covid-19 trots en viss smittspridning, anser Folkhälsomyndigheten att det är rimligt att de flesta smittskyddsåtgärder kan avvecklas, förutom testning och smittspårning.

De nya scenarierna som nu presenteras sträcker sig från den 20 augusti till den 20 november 2021.

DAILY Coronauppdatering med Nivette Dawod

Aftonbladet Daily med coronareporter Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen