Den nya skolan

Löfven reagerar på skolgranskningen: ”Fullständigt orimligt”

Av: 

Adam Westin

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.

NYHETER

Harry Potter-inspirerad skolgång och en skolkoncern som ingen vet vem som äger.

Statsminister Stefan Löfven säger nu att Sverige behöver göra upp med marknadsskolan.

”Många har med all rätt reagerat starkt på Aftonbladets artikelserie”, skriver Löfven.

Aftonbladet har granskat den svenska skolan, och bland annat berättat hur Skolinspektionen under åtta månaders tid har försökt ta reda på vem som äger Engelska skolan. Men utan att lyckas.

”Vi behöver göra upp”

Nu skriver statsminister Stefan Löfven på Facebook att artikelserien visar på ”fullständigt orimliga konsekvenser” av att skolan i hög grad styrts som en tjänst på marknaden.

”Elever ses som kunder och lärarrollen ses av många som en sorts handledare och underleverantör av betyg. Det driver fram hård konkurrens om eleverna och lockar till sig ljusskygga ägare med syftet att göra snabba vinster på svenska skolbarn. Vi behöver göra upp med marknadsstyrningen och dess konsekvenser. Marknadsskolan har kommit till vägs ände och det är dags att fler riksdagspartier också kommer till den insikten”.

Arkivbild från klassrum.

Statsministern skriver vidare att regeringen 2018 föreslog att stoppa vinstjakten i skolan, vilket en riksdagsmajoritet röstade nej till. Men att regeringen infört ett regelverk som syftar till att stoppa olämpliga personer från att äga eller driva skolor.

“Vi socialdemokrater vill stoppa vinstjakten, bryta med marknadsstyrningen och ha ett gemensamt skolval med avskaffad kötid som urvalsmetod till friskolor”.

Menar att kommunala skolor missgynnas

Socialdemokraterna vill även ändra skolpengsystemet, så att friskolor inte längre överkompenseras på bekostnad av kommunala skolor.

”Kommunerna har en lagstadgad skyldighet att garantera att alla barn kan erbjudas en skolplats och kunna ta emot nyinflyttade barn. Det kostar pengar. Det ansvaret har inte friskolor, ändå ersätts friskolorna med miljoner för detta”, skriver Stefan Löfven.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa


Publisert:

LÄS VIDARE

Han skålade för skolkonkursen – driver nu Harry Potter-skola med poängsystem

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya skolan

Stefan Löfven

Skola & utbildning

Socialdemokraterna

Regeringen