Prins Philip förd till den sista vilan

TT

Publicerad 2021-04-17

Storbritanniens drottning Elizabeth II fick ta ett sista farväl av sin make prins Philip vid en ceremoni i slottskyrkan St George's Chapel. Begravningen följde coronarestriktionerna och såväl körsångare som familjemedlemmar höll avstånd.

Prins Philips kista fördes ut ur Windsor Castle, av medlemmar ur den kungliga högvakten iklädda munskydd, till den väntande militärgröna Landrover som utformats enligt prinsens önskemål.

Prins Charles, prinsessan Anne, prins Edward och Andrew samt barnbarnen prins William och Harry följde i processionen bakom bilen på den korta vägen till St George's Chapel.

Drottningen anlände

På gräsmattan utanför Windsor Castle spelades den brittiska nationalsången "God save the queen" av en blåsorkester när bilen drottningen färdas i anlände till kyrkan. Kistan fördes uppför trappan till St George's Chapel, men kistbärarna stannade halvvägs för en nationell tyst minut som inleddes klockan 16 svensk tid.

Drottning Elizabeth ledsagades till begravningsceremonin av en hovdam, inne i kyrkan satt hon ensam närmast altaret och kistan, med sonen prins Andrew två platser bort. Enligt restriktionerna fick endast 30 gäster närvara vid begravningen och alla var tvungna att bära munskydd.

Ceremonin inleddes med att kyrkokören sjöng "Eternal Father, strong to save", en sjöfararhymn som hedrade prins Philips tjänst i flottan. Körens medlemmar sjöng i ett angränsande rum med tanke på risken för smittspridningen.

– Vi har samlats här idag för att begrava prins Philip. Vi ska minnas och hedra hans långa liv, hans tjänande av drottningen och hans lojalitet. Men även hans humor, vänlighet och medmänsklighet, sade biskop David Conner, som varit dekan i St George's Chapel sedan 1998, i sitt inledningsanförande.

Ärkebiskopen av Canterbury, engelska kyrkans främsta företrädare, läste en personlig bön för prins Philip. De två biskoparna delade på ansvaret att förrätta begravningen.

De närvarande bestod av Philips och Elizabeths fyra barn med medföljande familjer: tronarvingen prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward samt drottningens syskonbarn. Förutom den närmsta familjen gästade några av Philips tyska släktingar, Bernhard, prins av Paden, Donatus, prins av Hessen och Philipp, prins av Hoehenlohe-Langenburg samt en av prins Philips närmsta vänner, Penelope "Penny" Knatchbull, grevinnan Mountbatten.

Privat fotografi

Brittiska kungahuset har delat en bild på Instagram, ett privat foto av drottning Elizabeth och prins Philip taget i Skottland 2003 av deras svärdotter Sophie, gift med prins Edward.

"Drottningen vill dela med sig av det här privata fotografiet med hertigen av Edinburgh", skriver Buckingham Palace på kontot The Royal Family, det officiella kontot för brittiska kungafamiljen, som följs av 9,6 miljoner användare.

Prins Philip och drottning Elizabeth var gifta i 73 år.

Harry tillbaka

Stort fokus låg inför begravningen på Charles söner William och Harry. Sedan Harry och hans hustru Meghan flyttade till USA och lämnade brittiska kungahuset har rykten florerat om att de två bröderna är osams. Begravningen var första besöket i hemlandet för Harry sedan brytningen i fjol.

Prins Philips kista placeras efter begravningen i den kungliga kryptan, under St George's Chapel, där medlemmar av den brittiska kungafamiljen har begravts sedan 1810. I själva kyrkan har dock brittiska kungligheter begravts sedan 1400-talet.

Hertigen av Edinburgh dog 99 år gammal fredagen den 9 april, bara veckor efter att ha tillbringat över en månad inlagd på sjukhus för behandling av ett hjärtfel och en infektion.

ANNONS