Från ”wunderfrau” till hånad EU-byråkrat

Vaccinbråken kan sänka kommissionens ordförande

Publicerad 2021-02-10

En tysk ”wunderfrau” som uppfostrade sju barn och läste in sin läkarexamen vid sidan om.

Nu kan vaccinkriget bli EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens fall.

– Hon har hamnat mitt i eldstriden mellan Storbritannien och EU, säger Mark Rhinard, professor vid Stockholms universitet.

Hon talar tre språk flytande, är utbildad läkare och forskare och har gjort kometkarriär som politiker i hemlandet Tyskland. 2019 valdes Ursula von der Leyen till ordförande för Europakommissionen, ett av de tuffaste jobben i Unionen. Detta efter att ha suttit som försvarsminister i Angela Merkels regering.

Ursula von der Leyen, ”mirakelkvinnan”, har hamnat i blåsväder.

62-åriga Urusla von der Leyen betraktades länge med stor beundran i hemlandet Tyskland. Hon var kvinnan som hade lyckats med allt.

Men saker svänger snabbt inom politiken.

Vaccinbråk ledde till frustration

När vaccinbråket briserade mellan EU och Storbritannien solkades bilden av von der Leyens ledarskap snabbt. En växande frustration bland medlemsstaterna över den långsamma vaccinationstakten var den första fadäsen.

Den andra var konflikten om påstådda stulna vaccinationsdoser där Storbritannien, som tidigt lagt sina beställningar till Astra Zeneca, beskylldes för att ha roffat åt sig doser avsedda för EU.

Astra Zeneca. Arkivbild.

Ett hafsigt och oproffsigt skrivet kontrakt med läkemedelsföretaget publicerades, vilket genast föranledde mer kritik.

Men det största misstaget var von der Leyens idé om att införa gränskontroller mellan Irland och Nordirland för att kontrollera eventuell insmuggling av vaccin.
Detta trots tidigare mantra från EU om att inte under några omständigheter vilja ha ”en hård gräns” mellan länderna i brexitförhandlingarna, något som skulle kunna äventyra den sköra freden på Nordirland.

Den principen var nu ett minne blott. Och ännu värre – von der Leyen ska ha försökt genomföra övervakning av gränsen utan att ens vidtala Irlands regering.

Bakslaget lät inte vänta på sig.

Fick skuld för tafflig coronahantering

Agerandet utlöste en störtflod av kritik. Storbritanniens Boris Johnson gick snabbt ut och krävde ett klargörande från EU. Även bland medlemsstaterna väcktes vreden och flera tyska journalister krävde von der Leyens omedelbara avgång. Tyska Bild tecknade en beskrivning av kommissionens ordförande som fullständigt inkompetent.

”Antingen har hon ljugit för 447 miljoner EU-medborgare, eller så visste hon inte vad som stod i (Astra Zenecas, red. anm) kontrakt”, dundrade tidningen.

Ursula von der Leyen tvingades göra avbön och dra tillbaka förslaget samma dygn.

Vaccinet. Arkivbild.

Hon har sedan dess fått klä skott för EU:s senfärdiga och taffliga covid-19-hantering, som ofta ställs emot Storbritanniens betydligt snabbare vaccinationsprogram. Hittills har landet lyckats ge de dyrbara sprutorna till 12 miljoner invånare, en nagel i ögat på EU – inte en enda medlemsstat kommer i närheten av de siffrorna.

På tisdagen grillades hon om de dyra misstagen i EU-parlamentet.

– Vi var sena, vi var för optimistiska och vi hade kanske för stor tilltro till att vi skulle få vad vi hade beställt. Vi måste fråga oss varför och vilka erfarenheter vi kan dra av det, sa hon som svar på kritiken.

Kan ha fått felaktig kritik

Men attackerna mot von der Leyen har delvis varit missriktade, menar Mark Rhinard. Han påpekar att kommissionens ordförande inte orsakat spänningarna mellan EU och Storbritannien, utan att hon snarare har kommit i kläm när hon försökt gjuta olja på vågorna.

– Det var från början medlemsstaterna som ville agera mot Storbritannien och införa exportförbud av vaccin. Man misstänkte att doserna som var menade för EU kanske hamnade på annat håll. Von der Leyen insåg att man inte kunde förhindra export, men menade att man skulle övervaka den i stället. Hon ville egentligen dämpa konflikten, säger Mark Rhinard.

– Men allt som har med gränsen mellan Nordirland och Irland att göra är väldigt känsligt.

Mark Rhinard, professor vid Stockholms Universitet.

Det egentliga problemet, anser Mark Rhinard, är Astra Zenecas produktionsbekymmer. Det, och att EU-kommissionen inte är van att agera snabbt och hantera så stora beställningar som massvaccinationerna innebär.

– EU-kommissionen är bra på att skriva frihandelsavtal, men snabba uppköp av den här storleken har den ingen erfarenhet av, säger han.

– Inköpen tog lång tid. Men idén att medlemsstaterna skulle gå ihop och köpa vaccin tillsammans var nog ändå en bra tanke, det ger styrka i förhandlingarna och man slipper konkurrera med varandra om doser.
Vad bråket slutar i är ovisst. Vissa vill se von der Leyen utbytt snarast möjligt. Andra anser att hon kan sitta kvar, men är allvarligt vingklippt.

Men Mark Rhinard ser det snarare som en kraftmätning mellan EU och Storbritannien post brexit – och fler sådana lär komma.

– Det är första testet på den framtida relationen, säger han.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen