Smittan ökar i Spanien – prinsessan i karantän

Av: Anna Sjögren, Cecilia Benedelle

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 12 000 nya coronafall har registrerats i Spanien det senaste dygnet.

Det är den högsta siffran sedan pandemin bröt ut och nu kan landet vara på väg mot en andra våg.

När landets skolor nu öppnar igen efter sex månader finns en oro för ökad smittspridning.

Coronautbrottet slog till mot Spanien tidigt i pandemin och är det ett av de länder i Europa som drabbats hårdats av virusets framfart. Landet är först i Europa att passera en halv miljon smittade.

När coronaviruset härjade som värst under våren var landet uppe i 900 och nära 1000 dödstal om dagen innan kurvan vände nedåt.

Prinsessan Leonors klasskompis konstaterades smittad med coronaviruset. Efter det har tronarvingen hållits isolerad i sitt hem.
Foto: Thorton / ddp
Prinsessan Leonors klasskompis konstaterades smittad med coronaviruset. Efter det har tronarvingen hållits isolerad i sitt hem.

Men nu ser det ut som att landet kan vara på väg mot en andra våg. Antalet smittade fortsätter att öka i Spanien.

Det senaste dygnet registrerades över 12 000 nya fall i landet – den högsta dygnssiffran sedan pandemin bröt ut. Den höga siffran förklaras delvis med att fler nu testas, men oroar ändå.

200 döda senaste veckan

På sjukhusen ökar antalet inlagda och dödsfallen har ökat stadigt de senaste veckorna och är uppe i 200 den senaste veckan.

Det här väcker oro bland invånarna.

– Det känns väldigt jobbigt. Hela tiden blir man bombad av nyheter om det och det blir en känsla av ”var är vi på väg?”, säger Lotta Nilsson, som bor i Barcelona.

Den spanska regeringen beslutade tidigt om en strikt nedstängning. Men i dagsläget är det inte aktuellt med en ny.

Med karantänen lyft börjar spanjorerna gå tillbaka till ett något mer normalt läge. Men grupper har nyligen begränsats till max 15 personer och munskydd är ett krav i den nya vardagen.

Något som folk följer, enligt Lotta Nilsson.

– Har du glömt masken så måste du gå hem och hämta den, du kan få böter annars, säger hon.

Skolor öppnar igen

Efter att ha varit stängda i sex månader har landets skolor och förskolor öppnat igen. Det har väckt frågor om risken för att smittspridningen kan ta ytterligare fart.

– Vi kommer att se smittofall, men våra döttrar, söner och lärare kommer att kunna känna sig trygga, sa premiärminister Pedro Sanchez i en tv-intervju för några dagar sedan.

I flera regioner kommer barn att få gå till skolan på deltid för att minska trängsel.

Prinsessan i karantän

En av alla elever som återvände till skolbänken var den spanska tronarvingen Leonor, 14, som anlände till sin skola införd munskydd – ett krav för alla över sex år.

Prinsessan blev dock inte långvarig i skolbänken. Efter att en klasskompis bekräftats smittad med corona har Leonor nu satts i hemmakarantän.

Hon kommer nu att ta ett PCR-test, eftersom spanska coronaregler säger att alla som haft kontakt med någon coronasmittad i mer än tio minuter testa sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE