Tio döda i matbutik i Colorado – misstänkt skytt gripen

Uppdaterad 2021-03-23 | Publicerad 2021-03-22

Tio personer har skjutits till döds vid en matbutik i en galleria i Boulder i Colorado.

Eric Talley, 51, som var förste polis på plats för att stoppa massmördaren finns bland offren.

– Han gjorde en heroisk insats. Jag är så ledsen för hans död, sa polischefen Maris Herold sent i natt.

Den misstänkte skytten är gripen.

Tio personer dödades när en ensam gärningsman började skjuta i och utanför matbutiken King Soopers i en galleria i staden Boulder i den amerikanska delstaten Colorado under måndagskvällen, svensk tid.

Det uppgav Maris Herold, polischef i Boulder, vid en känslomässig presskonferens i natt.

Hon hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon pratade om polismannen Eric Talley, 51, som dödades när han försökte stoppa skytten.

Han var förste polis på plats i matbutiken direkt efter larmet.

– Han gjorde en heroisk insats. Jag är så ledsen för hans död, sa polischefen.

Hon uppgav att Eric Talley arbetat inom Boulder-polisen sedan 2010.

De första larmen om skottlossning kom strax efter klockan 14.30 lokal tid, 21.30 svensk tid. Snabbt kallades ett enormt polisuppbåd till platsen.

Cirka 15 minuter efter de första skotten twittrade Boulder-polisen ut en varning till folk att hålla sig borta från platsen och att det pågick en skjutning.

Ögonvittnet Dean Schiller filmade dramatiken strax efter att skottlossningen började. Han säger till New York Times att han hörde ett dussintal skott och såg tre skadade personer, två på parkeringen och en inne i mataffär.

I hans video hörs skott inifrån mataffären samtidigt som ett stort polisuppbåd samlas utanför. I en högtalare hörs polis kommunicera med skytten inne i butiken.

”Hela byggnaden är omringad. Du måste ge upp. Kom ut med händerna i luften”, uppmanas gärningsmannen.

”Han sa inget – bara sköt”

Ungefär en timme efter att massakern inleddes fördes en man i handbojor och utan tröja i väg av polisen. Mannen hade blod längs ena benet och kördes i väg i ambulans.

Vid en första presskonferens under natten uppgav polisen att den ende svårt skadade utöver dödsoffren är den misstänkte gärningsmannen.

Han togs till sjukhus efter att ha gripits av polis.

Under presskonferensen ville inte polisen bekräfta att mannen är den misstänkte skytten som greps efter massmordet.

Man ville heller inte säga något om ett möjligt motiv eller om skytten har en koppling till matbutiken.

Ett vittne berättar för Denver Post att han höll på att betala för en pizza i mataffärens kafé när den beväpnade mannen kom i butiken.

– Han sa inte ett ljud. Han bara kom in och började skjuta, säger vittnet.

Ett annat vittne säger till tidningen att gärningsmannen ”sköt ett par skott, var tyst, sedan sköt han några till”.

Hörde skott i fruktdisken

Neven Sloan, 21, säger till tidningen att han stod i matbutikens sektion för färskvaror när han hörde skott avlossas. Hans fru Quinlyn, 21, var samtidigt vid mejeriavdelningen. De sprang för att hitta varandra och lyckades sedan fly.

– Skotten lät dämpade först, sedan hörde jag det eka i butiken och vi visste att vi behövde ta oss ut, säger Neven Sloan till Denver Post.

Hustrun Quinlyn, som är student på närliggande University of Colorado, berättar för New York Times att maken såg till att hon kom ut i säkerhet och sedan sprang in i butiken igen.

– Han ville vara säker på att ett par äldre damer som stod i en av gångarna kom ut, säger hon.

Det var först när paret återförenades, i skydd bakom en byggnad på andra sidan parkeringen, som de insåg att de fortfarande höll i varorna de skulle köpa för att göra en biff stroganoff, uppger Quinlyn Sloan till New York Times.

Biden hålls informerad

Colorados guvernör Jared Polis har kommenterat massakern på Twitter:

”Precis som andra Coloradobor följer jag noga händelserna vid King Soopers i Boulder. Mina tankar går till Coloradoborna i dessa tider av sorg medan vi inväntar mer information om den här tragedin”.

Senator John Hickenlooper, demokrat från Colorado, skriver på Twitter: ”Vi känner inte till alla detaljer än, men vi vet att vårt land har ett fruktansvärt problem med vapenvåld. Vi behöver federala insatser nu”.

Joe Bidens pressekreterare Jen Psaki uppgav under natten att presidenten hålls informerad om händelserna i Colorado.

Morden i Boulder är den andra masskjutningen som drabbat USA på mindre än en vecka. I tisdags i förra veckan sköt Robert Aaron Long, 21, ihjäl åtta personer, varav sex kvinnor med asiatisk bakgrund, på tre massagesalonger i Atlanta i delstaten Georgia.

Här förs en blodig man bort.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln