Ica-butik totalförstörd i storbrand

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En stor Ica-butik i Järvsö står i lågor sedan tidigt imorse.

Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus på grund av den kraftiga röken och räddningstjänsten fick kalla tillbaka sina rökdykare på grund av rasrisk.

Nu meddelar räddningstjänsten att byggnaden inte kunnat räddats.

Larmet om kraftig rökutveckling från en Ica-butik i Järvsö, Ljusdals kommun, kom till SOS Alarm vid klockan 6 under morgonen. Öppna lågor slog upp genom taket och flera räddningsstyrkor från Ljusdal, Järvsö, Bollnäs och Färila är på plats.

Enligt Kennet Eriksson, insatsledare på räddningstjänsten i Ljusdal, var det tidigt oklart om det skulle gå att rädda byggnaden.

– Släckningsarbetet kommer pågå hela dagen, jag har svårt att se om vi kommer kunna rädda den men vi jobbar på för fullt, sa han vid klockan 7.

Äldreboende i närheten

Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades med anledning av den kraftiga röken från branden. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Röken är inte hälsosam att få i sig, det finns ett äldreboende i närheten där man behöver stänga av fläktarna bland annat, sa Kennet Eriksson.

Vid klockan 14 meddelar räddningstjänsten att byggnaden är totalförstörd. Det VMA som utfärdades har hävts. Det är oklart vad som orsakat branden och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

”Taket kan rasa”

Till P4 Gävleborg uppgav räddningsledare Peter Nystedt på plats att man haft rökdykare i byggnaden i en och en halv timme, men att man tvingats kallat ut dem på grund av rasrisk.

– Vi har försökt lokalisera brandhärden på insidan men det är så pass varmt därinne och det är en ganska stor Ica-butik med långa takstolar som man inte kan garantera bärigheten på så vi har kallat ut rökdykarna så att inte taket rasar över dem, sa han tidigare under dagen till P4.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

Foto: Daniel Sjöholm
Publicerad: