Allt fler använder munskydd – minskar dock inomhus

Uppdaterad 2021-03-09 | Publicerad 2021-03-08

Allt fler väljer att använda munskydd, visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Men inte inomhus – i offentliga miljöer och butiker minskar användandet.

– Överlag märker man i svaren att många svenskar är ganska slitna, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

I över ett år har nu svenskarna levt med coronapandemin.

Samtidigt ser smittspridningen inte ut att minska, vilket har fått myndigheterna att skärpa både tonläget och rekommendationerna.

I flera län rekommenderas munskydd inomhus i situationer där det är svårt att hålla avstånd, och i kollektivtrafiken.

Användandet ökar – och minskar.

Fler kvinnor och äldre

En undersökning genomförd av Aftonbladet/Demoskop visar att andelen som använder munskydd har ökat – från 38 procent i december till 52 procent i dag.

Framförallt ökar användandet i kollektivtrafiken, medan en minskning syns i offentliga miljöer och i affärer.

– Dels beror det på att uppmaningarna att använda munskydd i kollektivtrafiken har blivit tydligare och på vissa ställen även obligatoriskt. Sedan kan vi också se att det är fler kvinnor och äldre som använder munskydd, samt boende i storstäderna, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

– Varför det sjunkit i affärer och offentliga miljöer kan bero på att när vi mätte senast så var det december och julhandel. Efter det har uppmaningarna om att inte besöka affärer eller köpcentrum i onödan blivit tydligare.

Fler vill vaccinera sig direkt

Samma undersökning visar även att andelen som vill vaccinera sig så fort som möjligt har ökat, från 58 procent i december till 74 procent. Andelen som inte vill vaccinera sig har sjunkit från 10 procent till 6 procent.

– Resultatet visar att det finns en trötthet kring pandemin och att den osäkerhet som fanns kring vaccinet och eventuella biverkningar minskar. Allt fler vill nu ta vaccinet så fort som möjligt trots att det fortfarande finns vissa om och men, säger Karin Nelsson.

Förtroendet för Folkhälsomyndigheten och regeringen är oförändrat jämfört med mätningen i december. Däremot sjunker förtroendet för hur svenska myndigheter hanterat coronapandemin och når sitt lägsta värde någonsin.

”Mycket frustration bland svenskarna”

– Det är flera som tar upp vaccinet, att man trodde att vi skulle ha hunnit vaccinera mycket mer och att det inte har fungerat som tänkt. Samtidigt finns det mycket frustration bland svenskarna, oavsett partisympatier, säger Karin Nelsson.

– Många menar att det är svårt att veta om Sverige gör rätt eller fel i hanteringen av pandemin. Man upplever olika besked från dag till dag. På samma sätt som myndigheterna försöker laga efter läge så vill även svenskarna ha besked om vad de ska göra för att kunna agera på bästa sätt.

Andelen som tycker att restriktionerna inte varit tillräckligt långtgående har dock minskat från toppnoteringen i december.

Dubbla budskap förvirrar

I stället ökar nu andelen tveksamma.

– Jag tolkar det som att människor blir lite förvirrade över att det kommer så olika bud hela tiden. Många menar att det är otydlig kommunikation från både Folkhälsomyndigheten och regeringen. Att det är många dubbla budskap och att det snabbt kan ändra sig från en dag till en annan, , säger Karin Nelsson.

– Överlag märker man i svaren att många svenskar är ganska slitna och trötta på situationen.
 

ANNONS