Flera utreds efter intrånget i Kapitolium

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2021-01-10 | Publicerad 2021-01-08

Patriot – och shaman. Så beskriver sig några av de personer som deltog i de dödliga oroligheterna i den amerikanska kongressbyggnaden.

Tack vare ett omfattande bildmaterial som de själva har delat på nätet har flera av dem identifieras och gripits. Däribland en man som tagit med sig hemmagjorda bomber.

Det var en brokig skara som tog sig in i Kapitoliums pampiga salar i onsdags. Hundratals personer tvingade sig in i byggnaden och tog sig hela vägen fram till kongressens två kamrar. Fönster och inredning slogs sönder eller vandaliserades på andra sätt, och flera föremål, däribland stals en pulpet och en dator som tillhörde representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi.

Bilderna på personer iklädda allt från röda kepsar med slagorden "Make America great again" och militäruniformer till djurhudar och sydstatsflaggor har förenklat arbetet för polisen att gripa de skyldiga.

Minst 15 utreds

De som deltog riskerar nu att fällas för bland annat inbrott, våld mot tjänsteman, skadegörelse och våldsamt upplopp.

Utöver detta kan många av dem som deltog fällas för brott mot smittskyddslagar med hänvisning till den pågående pandemin.

Både FBI och polisen i District of Columbia (Washington DC) har gått ut med uppmaningar om att hjälpa polisen att identifiera de personer som på sociala medier syns delta i upploppen.

Minst 15 identifierade personer utreds på federal nivå för attacken mot kongressen enligt USA:s justitiedepartement. Det rör sig bland annat om en man som misstänks ha haft med sig hemmagjorda bomber och en annan man som tagit med sig ett handeldvapen.

Konspirationsteoretiker

Bland dem som redan har identifierats finns flera profiler inom den konspiratoriska rörelsen Qanon som bland annat hävdar att världen styrs av ett hemligt sällskap satanistpedofiler.

En av dessa personer är Jake Angeli, den man med hornbeklädd pälsmössa och ansiktsmålning i den amerikanska flaggans färger, som synts stående vid podiet i en av kamrarna. Jake Angeli är en ihärdig anhängare av konspirationsteorin och har i tidigare intervjuer kallat sig själv för en "digital soldat" och "en shaman och en vägvisare för Trump-anhängare".

En annan rörelse som var representerad bland dem som deltog i upploppet var den våldsbejakande hatgruppen Proud Boys. Bland annat syntes Nick Ochs, grundaren bakom gruppens Hawaii-gren. Ochs har också förespråkat linjen; "ta död på medierna", ett budskap som deltagare ristade in i trädörrar inne i Kapitolium under upploppet.

"Jag är patriot"

Utöver bilderna på den buffelliknande Jake Angeli är kanske en av de mest spridda bilderna inifrån Kapitolium den på Richard Barnett, som sitter bekvämt bakåtlutad med fötterna på talmannen Nancy Pelosis skrivbord.

Mitt skrivbord. Jag är skattebetalare. Jag är patriot. Det är inte hennes skrivbord, det är vi som lånat ut bordet till henne, säger Barnett själv i en intervju med KFSM 5News.

Han tillägger att han skrev "bitch" på en lapp innan han stal några brevpapper och drog vidare.

Barnett, som nu har gripits, är i hemdelstaten Arkansas bland annat känd för sitt engagemang för rätten att bära vapen. Han har även varit aktiv inom grupper som motsätter sig demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet.

Förlorat jobbet

Flera av de personer som deltog i intrånget eller våldsamheterna har sedan de identifierats förlorat sina jobb. Bland dessa finns försäljare, lärare och advokater.

En något mer högprofilerad person som riskerar mista jobbet och som utreds för brott är en republikansk politiker som i november valdes in i delstatskongressen i West Viriginia. På videoklipp syns han ta sig in i Kapitolium, något han själv hävdat att han gjorde för att dokumentera händelsen som oberoende journalist.

Rättad: I en tidigare text namngavs en person som inte var på plats felaktigt i texten.