Vårdförbundet: ”Häftigt att det fungerar så pass bra”

Publicerad 2021-01-13

Vård. Pandemivård. Vaccinationer.

Coronapandemin har lett till ett tredubblat arbete för vårdpersonalen.

– Jag kan känna en enorm stolthet kring det, säger Sofia Lindström, avdelningsordförande vid Uppsala vårdförbund.

Ett ansträngt läge råder i vården när vårdförbundets medlemmar behöver hantera fler jobb än vanligt. Samtidigt som covidvaccinationerna pågår blir fler sjuka till följd av pandemin varje dag, och den vanliga vården stannar inte upp för det.

– Det har blivit tydligt i pandemin att vårdförbundets medlemmar är de som har kompetensen att hantera många delar av pandemin på samma gång. Jag kan känna en enorm stolthet kring det, säger Sofia Lindström.

Sofia Lindström.

Grupper vaccineras samtidigt

Många har ställt sig frågande till varför inte vårdpersonal prioriteras då det är de som ska utföra vaccinationen, men i Region Uppsala försöker man vaccinera grupperna samtidigt.

– Vår arbetsgivare har drivit en linje som vi håller med om. Det går att göra två saker samtidigt, alltså vaccinerar vi personal samtidigt som vi vaccinerar prioritetsgrupp ett. Det är svårt att ställa grupperna mot varandra, så det är en bra lösning, menar Sofia Lindström.

”Otroligt häftigt”

Det som visat sig vara något problematiskt med vaccinarbetet är när det uppstått oklarheter kring leveranser – som då lett till kort varsel när vaccinationer ska göras på vissa boenden.

Men ett lyckat samarbete mellan Uppsala Region och kommun har gjort att ett väl fungerande arbete ändå gått att uppnå.

– Jag pratade med några sjuksköterskor i går och då hade sjuksköterskor från kommunen, sjuksköterskor från regionen och läkare från regionen samarbetat på ett boende, säger Sofia Lindström.

– Även fast det är ansträngt och kort varsel ibland så fungerar det så pass bra, det tycker jag är otroligt häftigt.