Regiondirektörens stora julönskan: Få kurvan att vända

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
 Alf Jönsson, regiondirektör, intervjuas i samband med onsdagens presskonferens med Region Skåne i Regionhuset i Dockan i Malmö med anledning av den pågående coronapandemin.
Foto: Johan Nilsson/TT
 Alf Jönsson, regiondirektör, intervjuas i samband med onsdagens presskonferens med Region Skåne i Regionhuset i Dockan i Malmö med anledning av den pågående coronapandemin.

Följ råden så kan trycket på vården minska i Skåne– och den negativa trenden med fler smittade på äldreboenden vända.

Det är regiondirektörens önskan inför julen.

– Låt oss nu göra en gemensam skånsk adventskalender där vi öppnar luckorna dag för dag. Där vi ser hur kurvan och siffrorna vänder ner igen, säger Alf Jönsson.

Alf Jönsson, regiondirektör i Skåne, har en önskan: att alla skåningar nu ska hjälpas åt att hålla avstånd, tvätta händerna och följa de råd som införts för att vända kurvan med den ökade smittspridningen.

– Vi har en tid bakom oss med en extrem uppgång av smittspridning. När vi idag öppnar lucka 2 i adventskalendern så planerar vi för fullt inför det kommande vaccinet och vaccinering, sade Alf Jönsson under gårdagens presskonferens.

Trots att ett vaccin inte är färdigt och godkänt än, planerar man nu för när utbredd massvaccinering av skåningarna blir möjlig. Riskgrupper och vårdpersonal kommer att vaccineras först.

Regiondirektören belyste även att han vill att man ska kunna se minskad smittspridning om en vecka.

– Jag vill öppna lucka 10 på Nobeldagen och se att siffrorna över smittspridningen i Skåne vänt ner. Jag vill öppna lucka 13 på Luciadagen och se att färre patienter behöver sjukhusvård för covid 19.

Just nu vårdas 209 personer med covid-19 på vårdavdelningar i Skåne, och 27 personer på intensivvårdsavdelningar. Detta är markant högre än under våren – och är en fördubbling sedan nivåerna Skåne låg på för tre veckor sedan.

– Jag vill öppna lucka 16 och se att skåningarna fortfarande håller avstånd. Och jag vill öppna lucka 24 på julafton och se att vi alla får en fin jul. Det blir inte som vanligt men att så många som möjligt av oss ska få fira jul och att våra medarbetare får välbehövlig återhämtning, sa regiondirektören.

De lokala råden som finns gäller fram till åtminstone 13 december i nuläget.

– Låt oss nu göra en gemensam skånsk adventskalender där vi öppnar luckorna dag för dag. Där vi ser hur kurvan och siffrorna vänder ner igen, där vi ser att skåningar verkligen håller avstånd, där vi ser att färre smittar och smittas, där vi ser att färre vårdas på våra sjukhus, där vi ser att färre blir smittade i kommunala särskilda boenden, där vi ser att våra medarbetare får en välbehövlig vila över jul och nyårshelgerna, där vi ser att vi kan gå tillbaks till ordinarie vård och ge vård till de som fått stå tillbaka.

– För allt handlar om att vi ska hjälpas åt, hålla avståndet och tvätta händerna. För det är det som gör skillnad för att minska smittspridningen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN