Gröna Lund presenterar sitt nya monster – mitt under pandemin

Publicerad 2020-12-10

Gröna Lunds nya åktur, ”Monster”

Gröna Lund har inte haft öppet på hela året och det har varit ett hårt år för den stora nöjesparken.

Men trots detta presenterar de i dag sin nya berg- och dalbana som kostar parken kring 430 miljoner kronor.

– Jag har sett fram emot att få presentera en glad nyhet, säger Magnus Widell, vd på parken.

Ett minst sagt tufft år för nöjesbranschen börjar lida mot sitt slut. Men om den tuffa ekonomiska tiden med det är över är det ingen som vet.

Några som verkligen har fått en ekonomisk smäll under pandemin är de svenska nöjesfälten.

På Gröna Lund har inte de skratt som vanligtvis fyller parken hörts sedan vintern 2019 och parken har inte haft öppet en enda dag under 2020.

Men trots de tuffa förutsättningarna presenterar Gröna Lund i dag sin nya storsatsning: berg- och dalbanan Monster.

”Enorm uppförsbacke”

Gröna Lunds vd Magnus Widell säger att han har sett fram emot att få presentera den nya berg- och dalbanan.

– Vi har jobbat i en enorm uppförsbacke under hela året. Det här känns som ett fönster av positiv glädje. Jag har sett fram emot att få presentera en glad nyhet, säger han.

Och enligt honom kommer den nya banan bli en ny upplevelse för besökarna på Gröna Lund.

– Man kommer åka runt i bland byggnaderna och attraktionerna i upp till 90 kilometer i timmen. Stundtals är man upp och ner och stundtals kommer man känna sig viktlös. Upplevelsen kommer inte vara lik någon annan upplevelse man kan få i Sverige, säger han.

Den nya berg- och dalbanan kostar parken kring 430 miljoner kronor.

Kostar 430 miljoner

Projektet med den nya attraktionen har pågått under tre år. Parken själva kallar det här för den ”största och häftigaste attraktionen i parkens historia” och den har kostat omkring 430 miljoner kronor att bygga.

Hur kan ni ha lansera en ny attraktion efter det här året?

– Det här har pågått under en längre tid och merparten av projektet var färdigfinansierat redan innan pandemin kom. Om vi inte hade färdigställt den hade det blivit ännu dyrare för oss, för då hade vi behövt betala straffavgifter och lagerhållning för delarna, säger Magnus Widell.

Oklart om de får öppna

Gröna Lunds plan är att öppna upp parken och arrangera jungfruturen av Monster den 24 april nästa år. Det är den kanske mest efterlängtade öppningen av parken. Men det är ännu oklart de faktiskt får öppna.

– Vi får vänta och se hur samhället i stort ser ut då. Vi har jobbat för ett besked i nio månader nu men vi har fortfarande inte fått något. Men med tanke på den nya pandemilagen som hoppas vi att bedömningen ska se annorlunda ut och att vi kan öppna i vår, säger Magnus Widell.

Hastigheten kommer att nå upp mot 90 kilometer i timmen

Följ ämnen i artikeln