Bosnier förtryckte förälskad dotter – utvisas

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-10-24

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin. Arkivbild.

Frankrike har utvisat fem personer i en bosnisk familj efter att en 17-årig dotter i familjen misshandlats och fått sitt hår bortrakat. Flickan får stanna kvar i landet och kommer att få hjälp av sociala myndigheter.

Orsaken till våldet var att dottern förälskat sig i en ung kristen serb och ville gifta sig med honom.

Utvisningsbeskedet gavs av Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på lördagen.

Familjemedlemmarna hade då några timmar tidigare utvisats från den östligt belägna franska staden Besançon till Sarajevo, huvudstad i Bosnien-Hercegovina.

"Denna utvisning från nationens territorium är en konsekvens av ett oacceptabelt beteende som delar av familjen ägnade sig åt i augusti. Det gäller i synnerhet misshandel och att man rakat av håret på en tonårig flicka som förälskat sig i en ung serbisk man med en annan religion", motiverar inrikesdepartementet utvisningarna.

I samma fastighet

Enligt nyhetsbyrån AFP är det 17-åringens föräldrar och tre av hennes syskon som utvisats. Föräldrarna greps i fredags efter att en domstol dömt dem för våld mot minderårig. Övriga familjemedlemmar, inklusive två släktingar utanför den närmaste familjen, dömdes villkorligt och till utvisning.

Det visade sig dock att de två släktingarna – som enligt flickan var de som rakat av henne håret –hade flyktingstatus och därför inte kunde utvisas.

Familjen hade kommit till Frankrike för två år sedan och under det senaste året har 17-åringen haft en relation med en 20-årig serbisk man vars familj bodde i samma fastighet som hennes familj.

Det fanns flera stridande parter under kriget i Bosnien på 1990-talet, bland andra stred bosnienmuslimska regeringsstyrkor mot bosnienserber, understödda av Serbien. Och under rättegången vittnade flickan om att hennes föräldrar motsatt sig förhållandet med motiveringen att hon var muslim och den unge serbiske mannen kristen.

Brutet revben

När så det unga paret rymde och sedan återvände efter fyra dagar tog de vuxna i 17-åringens familj undan henne till ett rum där föräldrarna sparkade och slog henne.

De två släktingarna rakade av henne håret.

Till slut ringde den 20-årige mannens föräldrar polisen som när den kom fram konstaterade att flickan hade ett brutet revben och blåmärken "överallt".

Fallet har väckt starka känslor i Frankrike, inte minst därför att mörka minnen från slutet av andra världskriget gör sig påminda då franska kvinnor som haft förhållande med tyska soldater fick håret bortrakat som straff.

Den 17-åriga flickan kommer att få stöd av den franska socialtjänsten och "så fort hon blir myndig få ett permanent uppehållstillstånd", meddelar ministern för medborgarfrågor, Marlène Schiappa.