Läkare strejkar i Afrikas folkrikaste land

TT-AFP

Publicerad 2021-08-02

En man i munskydd utanför sjukhuset Yaba Mainland i mångmiljonstaden Lagos. Arkivbild.

Läkare vid Nigerias statliga sjukhus har parallellt med landets tredje virusvåg inlett en strejk för högre löner och bättre utrustade sjukhus.

Att familjer till läkare som dött till följd av covid-19 ska få försäkringspengar är ytterligare ett krav, enligt fackförbundet Nard.

Nard representerar runt 40 procent av läkarna i Nigeria, som med sina över 200 miljoner invånare är Afrikas folkrikaste land.

– Det är en strejk på obestämd tid. Det kommer inte att ges några undantag för läkare som hanterar covid-19-patienter, säger Nards ordförande Uyilawa Okhuaihesuyi.

Enligt Okhuaihesuyi är de statliga sjukhusen i landet underfinansierade, i ”bedrövligt” tillstånd och saknar nödvändig utrustning – däribland sjukhussängar, skyddsutrustning och medicin – för att hantera coronasmittan. Vissa delstater har inte betalat ut löner och andra förmåner till sina läkare på månader, enligt facket.

Myndigheterna oroas nu över hur strejken kommer att påverka landets hantering av viruset och den pågående vågen av deltavarianten, samt den sköra vaccinationskampanj som nyligen kommit i gång.