Japanska snöapor har fått sin första alfahona

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2021-08-05

677 japanska makaker leds nu av en alfahona. Efter att nioåriga Yakei utmanat alfahanen Sanchu finns nu för första gången i naturreservatets historia ett matriarkat i japanska Takasakiyama.

Att en hona leder en flock med apor är ett ovanligt fenomen inom primatvärlden. Nu skriver nioåriga makakhonan Yakei historia, när hon tagit över ledarskapet över en flera hundra apor stor grupp på ön Kyushu i södra Japan.

Yakeis väg till toppen inleddes i april, när hon klådde upp sin egen mamma för att bli den högst rankade honan i flocken. Men hon nöjde sig inte där, rapporterar The Guardian. Yakei siktade in sig på den absoluta toppen: den 31-årige alfahanen Sanchu, som då hade lett flocken i fem år.

I juni utmanade hon framgångsrikt Sanchu i en kraftmätning. Reservatets vakter konstaterade därefter genom ett så kallat ”jordnötstest” – när nötter placeras ut för att se vem som äter först – överraskat att Yakei kommit till makten.

En kuvad Sanchu backade i väg och lät den nioåriga honan ta de första av de åtråvärda nötterna.

– Sedan dess har Yakei klättrat i träd och skakat dem, vilket är ett uttryck för makt och ett väldigt ovanligt beteende hos honor, säger Takasakiyama-guiden Satoshi Kimoto till The Guardian.

Den nytillträdda alfahonan har även lagt sig till med vanan att svassa runt med svansen uppe, vilket också beskrivs som sällsynt för makakhonor.

Takasakiyama är hem till runt 1 500 japanska makaker uppdelade i två olika flockar, som rör sig fritt på reservatets lummiga bergssluttningar. De japanska snöaporna har blivit berömda för sin kärlek till dopp i heta källor, vilket dock framför allt är vanligt bland makaker i prefekturen Nagano.