RFSL: Svensk lagstiftning släpar efter

Publicerad 2017-05-02

Veronica Hulthén och Anna Nordqvist driver Hbtqfamiljer.se på RFSL Stockholm, ett projekt för att informera och ge rådgivning till hbtq-personer som är eller vill bli föräldrar.

RFSL har under flera år kämpat för att kvinnor som behöver IVF med spermiedonation ska slippa åka utomlands för vård.

– Det är frustrerande att ingenting händer. Det här är inte en kontroversiell fråga och ett förslag på lagändring finns, säger Anna Nordqvist från RFSL Stockholm.

Föräldrabalken som reglerar familjebildning är från år 1950. Sedan dess har man gjort flera ändringar, bland annat gett samkönade och ensamstående samma rätt som heterosexuella par till behandling för ofrivillig barnlöshet. Det kan handla om insemination eller om provrörsbefruktning (IVF) med donerad sperma. Om man däremot inte orkar vänta i långa vårdköer, eller vill ha mer än ett barn, måste man söka sig utomlands om man behöver IVF med donator. Och där uppstår risker.

– Många far illa av att svensk lagstiftning släpar efter och flera blir väldigt sjuka. Det är egentligen inte en hbtq-fråga men det blir det i praktiken eftersom det framför allt är samkönade par och ensamstående som drabbas, säger Anna Nordqvist som är projektledare och redaktör för hemsidan hbtqfamiljer.se på RFSL Stockholm.

Riskerna med att göra en IVF-behandling på distans är betydligt större än vid sammanhållen behandling på en klinik. Under hormonstimuleringen vid distans-IVF behöver man göra de kontinuerliga kontrollerna på hemmaplan.

– Många som hör av sig till oss har svårt att hitta en privatpraktiserande gynekolog som kan ta emot. Vi har några vi kan tipsa om men det är inte alltid säkert att de har tider, och då kan det leda till att man behöver gå till någon som saknar erfarenhet, säger Anna Nordqvist.

Hemsidan hbtqfamiljer.se är en del av ett projekt för att informera, utbilda och ge råd kring hbtq-personers föräldraskap.

– Just när det gäller lagen om genetisk integritet är lagen snårig, och föräldrabalken är heteronormativ. I just den här frågan är den dessutom helt ologisk. Man tillåter ju redan privata kliniker att göra insemination med donerade spermier. Och par som inte behöver en donation har sedan länge kunnat göra IVF på privata kliniker. Att även tillåta IVF med donerade spermier kräver en omformulering i lagtexten men är inte en kontroversiell fråga, säger hon.

Ändå har frågan blivit liggande under många år. I februari 2016 presenterade Socialstyrelsen ett förslag till lagändring. Frågan har sedan dess legat hos socialdepartementet.

– Det är sorgligt att det här har hamnat i långbänk och inte prioriterats för under tiden fortsätter nya personer att drabbas av en sjukdom helt i onödan.

– Frågan kräver ingen större debatt, den behöver bara prioriteras, säger Anna Nordqvist.

Fotnot: Aftonbladet har sedan i torsdags förra veckan sökt sjukvårdsminister Gabriel Wikström för en kommentar. Han har genom sin pressekreterare hittills avböjt att kommentera på grund av sjukdom. Efter Aftonbladets publicering under tisdagen uppges sjukvårdsministern inte ha haft tid för en telefonintervju.