Ingen mer sol i sikte så långt prognosen räcker

Publicerad 2021-05-13

Lagom till Kristi himmelsfärd har stora delar av landet skämts bort med temperaturer över det normala.

Men se till att lapa tillräckligt med sol i dag för redan på fredagen kommer en tvärvändning.

– Det blir allmänt svalare i hela Sverige utan tendens till stabilisering, säger Marie Stark på SMHI.

Passa på att använda sommarkläder och sandaler under torsdagen för den närmaste tiden kommer de få bytas ut mot stövlar och galon.

– Vi har haft ganska soligt och varmt men framöver blir det lite kallare, regnigare och ostadigare väder, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI.

Varning för åska

Under fredagen kan det inledningsvis bli uppehåll och mellan 15–20 grader i Svealand och Götaland, men framåt eftermiddagen kommer det enligt Marie Stark att vara ”skurbetonat” väder.

– Därefter kommer det vara flera nederbördsområden som passerar under helgen. Man kan vänta sig dryga femton grader under lördagen och något liknande på söndagen. Skurarna rör sig söder ifrån.

SMHI klass 1-varnar också för kraftig åska i delar av Västra Götaland under torsdagskvällen. Berörda områden är Sjuhäradsbygden, Göta älv, Bohuslän och Göteborg.

Närmsta tiden väntar svalare temperaturer och regn i nästan hela landet.

Ingen vändning i sikte

Enligt Marie Stark går det i dagsläget inte att se någon vändning på det kommande svala vädret.

– Nej, det kan man inte. Det blir allmänt ostadigare och en del regn nästkommande vecka. Vi ser ingen tendens till stabilisering.

I nordligaste Lappland finns det under helgen risk för snö, men under veckan kommer temperaturerna allra längst upp i norr bli lite varmare.

– Under lördagen ser det ut att komma snö i Kiruna. Men i veckan blir det plusgrader rakt igenom, mellan fem till tio plus och skurar.

Finns det någon ort som har mer tur med vädret den närmaste tiden?

– Det är verkligen passerande skurar i stort sett hela landet. Det är svårt att säga att någon har bättre väder.

Följ ämnen i artikeln