Ryssland och USA tvistar om "Open Skies"

TT-Reuters

Uppdaterad 2021-05-12 | Publicerad 2021-05-11

Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland vill lämna flygfördraget Open Skies, vars mål är att kontrollera militär upprustning.

Men USA, som lämnade fördraget under president Donald Trump, svarar att landet överväger att åter gå med.

Den ryske presidenten Vladimir Putin lämnade in ett lagförslag till parlamentet på tisdagen om att landet ska lämna den internationella uppgörelsen Open Skies.

Enligt fördraget tillåts obestyckade flygfarkoster att flyga över medlemsländers territorium. Syftet är flygövervakning som en del av vapenkontroll och informationsinsamling om eventuell upprustning.

USA:s förre president Trump lämnade fördraget i november, i ett av de sista politiska beslut han tog innan han lämnade makten. Trump anklagade Ryssland för att bryta mot avtalet.

I januari meddelade Ryssland att man ämnade göra likaledes, för att sedan antyda att man avsåg vara kvar i rustningskontrollavtalet.

Men med Putins lagförslag är beskedet tydligt från Moskva. En representant för parlamentet dumans utrikesutskott sade att lagförslaget kommer att få "oreserverat stöd".

Lagförslaget måste antas både i duman och i den övre kammaren, federationsrådet.

Efter beskedet från Moskva kom antydningar från Washington DC om att president Joe Biden kan ändra USA:s inställning.

– Vi har ännu inte beslutat om en framtida amerikanska medverkan i Open Skies. Vi granskar aktivt frågor som är relaterade till fördraget, sade utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om flygfarkosterna.