Lundaföretag hoppas på genombrott med covid-medicin

Publicerad 2021-07-05

Ett läkemedelsföretag från Lund är på väg att ta fram en medicin för att lindra lunginflammation vid covid-19.

Något som kan vara livsavgörande.

– Vi är väldigt nöjda med resultaten som indikerar att den här medicinen kan rädda liv, säger Thomas Jonassen, forskningschef på Synact Pharma.

Preparatet går under namnet AP1189 och kliniska resultat indikerar att det har god effekt för att lindra lunginflammation för covid-19-patienter. Patienter som fått läkemedlet återhämtade sig 35 procent snabbare, enligt företaget.

– Vi ser en betydande skillnad jämfört med vård som är standard idag, säger forskningschef Thomas Jonassen på Synact Pharma.

AP1189 verkar genom att stimulera patientens immunförsvar, vilket skiljer den mot många andra mediciner som istället försvagar kroppens immunförsvar, menar Thomas Jonassen.

– Vi åstadkommer samma effekt utan att hämma immunförsvaret.

Thomas Jonassen, forskningschef på Synact Pharma.

Vill säkra resultaten

Resultatet från studien pekar på att medicinen kan minska behovet av syrgas och göra att patienterna kan lämna sjukhuset tidigare.

Enligt företaget återstår nu att genomföra ytterligare en studie för att få medicinen godkänd av myndigheter och bli redo för marknaden. Företagets förhoppning är att det ska bli färdigt innan årets slut.

– Det är svårt att säga exakt när, men vi ska jobba så fort och effektivt det går. Det är en skyldighet när vi ser potentiella meningsfulla effekter för patienterna, säger Torbjörn Bjerke, styrelseordförande för Synact Pharma.

Siktar på Nasdaq

AP1189 är alltså inget vaccin, men kan bli användbart även i en situation då många är vaccinerade mot covid-19.

– Det kommer finnas ett behov. Äldre personer dör av vanlig influensa med liknande symptom. Där kan vår medicin vara en potentiell behandling, säger Thomas Jonassen.

Företaget Synact Pharma bildades 2016, har sitt säte i Lund och värderas idag till 2,7 miljarder svenska kronor.

– Vi siktar på att introduceras på Nasdaq Stockholm inom kort, säger vd Jeppe Övlesen.

Forskare: ”Effekten verkar finnas där”

Aftonbladet lät Anders Sönnerborg, professor i virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, titta på underlaget från Synact Pharma.

– Effekten verkar finnas där men underlaget i studien är väldigt litet, konstaterar han.

Anders Sönnerborg berättar att kortison i kombination med ett reumatiskt preparat idag används för patienter med lunginflammation och behov av syrgas.

En ny, större studie, behöver påvisa att Synact Pharmas medicin har bättre effekt än läkemedlen som används idag, menar Anders Sönnerborg.

Vidare säger han att flera likartade läkemedel är under utveckling.

Synact Pharmas läkemedel skulle därmed kunna bli ett positivt tillskott, men kommer inte att revolutionera vården vid lunginflammation.

– Jag tror att om ska man komma åt det här på riktigt måste man nog hitta en ny infallsvinkel.

PODD Restriktionerna lättar – Nivette Dawod reder ut

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen