43 dödsfall på äldreboenden under andra vågen i Region Uppsala

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2020-12-10

Nästan var femte person som fått covid-19 på äldreboenden i Region Uppsala har dött under hösten.

Samtidigt har en del smittade inte haft några symtom alls och många har blivit friska igen.

– Det har varit fantastiskt att se, säger chefen på ett av de värst drabbade boendena.

Ulla Lundin, resultatenhetschef på Stadsgårdens omvårdnadsboende i Enköping.

Antalet smittade har ökat kraftigt på äldreboenden runt om i Region Uppsala under hösten. I augusti och september testade nio äldre vid sex olika boenden positivt för viruset. Efter det har ytterligare 232 personer vid 42 olika äldreboenden smittats och 43 personer har avlidit, enligt statistik från regionen som Aftonbladet begärt ut.

Stadsgårdens omvårdnadsboende i Enköping och SÄBO Svartbäcksgården i Uppsala har haft flest konstaterade fall. 19 stycken på respektive boenden, visar regionens siffror. Enligt resultatenhetschefen på ett av boendena rör det sig dock om något färre fall. Totalt 16 konstaterade och ett misstänkt fall som inte kunnat bekräftas, eftersom personen inte kunnat provtas.

– Det är totalt 17 kunder, vilket är olyckligt och beklagligt. Jag kan inte säga något annat. Det är svårt för kunden själv, anhöriga och medarbetare som har nära relation till alla som bor här, säger Ulla Lundin, resultatenhetschef på Stadsgårdens omvårdnadsboende.

”Väldigt lurigt virus”

Samtliga smittades efter att besöksförbudet hävdes den 1 oktober, men om det är anhöriga eller personal som fört in viruset är oklart.

– Vi har inte det klart än. Vi hade de första fallen i oktober när boendena öppnades upp igen, men det kan lika gärna ha kommit från personal. Det kan ha kommit från vem som helst. Viruset är väldigt lurigt. När någon blir sjuk så kontrollerar man också de andra som bor på boendet och de sista kunderna som vi fick som positiva har inte haft några symtom. Så om våra kunder kan vara positiva så kan våra medarbetare och vem som helst också vara det. Så det är svårt att veta, säger Lundin.

Enligt henne följer boendet alla riktlinjer och många medarbetare lever även väldigt isolerat på fritiden för att de vet hur sköra och sårbara de äldre är.

– Jag tror att vi göra allt vi kan. Men sen är det svårt för det här boendet är för personer med demenssjukdom och de går inte att hålla i en riktig kohort. De glömmer och har stort behov av trygghet.

Många smittade tillfrisknar

Ingen på boendet har testat positivt nu i december, visar statistiken från regionen, och enligt resultatenhetschef är boendet nästan coronafritt.

– Det är fortfarande en person som är grundsjuk som har symtom. Men det är ingen som är sjuk just nu. Även om vi inte kan veta det riktigt. Viruset är så lurigt, så det kan rätt som det är blomma upp igen. Men det är fantastiskt att se att så sköra äldre som vi har också blir friska.

Aftonbladet har sökt SÄBO Svartbäcksgården i Uppsala utan resultat.