Toppolitikerna i kris efter köldkatastrofen: Hjärndött

Publicerad 2021-02-20

Miljontals invånare i Texas lider brist på både mat och vatten efter köldchocken.

Mitt i katastrofen flydde senatorn Ted Cruz på solsemester – och guvernören skyllde krisen på vindkraft.

Bägge kan nu ha förstört sina chanser att få ta över från Donald Trump som näste republikan i Vita huset.

Jenn Studebaker från Austin och hennes familj har haft en hemsk vecka. När vinterovädret slog till försvann både värme och vatten. Huset blev iskallt och de tvingades använda stolar, bokhyllor och allt annat de kunnat hitta för att elda i öppna spisen.

De fick i sig vatten genom att sila bönspad i konservburkar och när de tog slut började familjen smälta snö i badkaret för att dricka. Nu har elen kommit tillbaka, men det är fortfarande en utmaning att hitta något att äta. De väntade i kö i fem timmar för att få komma in mataffären för att handla det nödvändigaste.

Allt detta berättade Jenn Studebaker uppgivet i en intervju med CNN.

Jenn Studebaker i CNN.

Över hela Texas har tusentals människor vittnat om liknande desperata handlingar när delstaten lamslogs av den värsta vinterkylan i mannaminne. Flertals miljoner människor har varit flera dygn utan värme och vatten i veckan.

26 personer var under fredagskvällen bekräftat döda i Texas i kylan av olika anledningar. Fem personer, inklusive barn, dog av kolmonoxidförgiftning efter att ha använt gasgrillar inomhus eller ha varmkört sina bilar i stängda garage i desperata försök att hålla sig varma. Minst tio personer ska ha frusit ihjäl bara i Houston-regionen.

Under fredagskvällen rapporterades fortfarande 14 miljoner människor vara utan tillgång till rent rinnande vatten. Mängder av vattenledningar frös sönder i kylan och i många städer finns antingen inget vatten alls, eller så är det så pass förorenat att det behöver kokas. Matbutikerna gapar i mångt och mycket tomma.

Skyllde på vindkraften

President Biden sa under fredagen att han kommer godkänna en begäran om att utlysa katastroftillstånd i Texas och planerar att besöka delstaten under nästa vecka.

”Texasborna är arga och har all rätt att vara det. El, vatten och kommunikationer som legat nere har säkerligen krävt ett antal liv”, uppger konservative aktivisten JoAnne Flemming till Politico.

Mitt under krisen har det politiska ansvarsutkrävandet börjat. Den republikanske guvernören Greg Abbott har fått mängder av kritik för saktfärdiga insatser mot köldkatastrofen.

Trots att myndigheterna visste nästan en vecka i förtid om köldknäppen som var på väg lyckades man varken skydda elnät, vattenledningar eller människor från den annalkande katastrofen.

Greg Abbott försökte i en tv-intervju skylla strömavbrotten på förnyelsebara energikällor som vind- och solkraft, som han menade frös sönder i kylan. Men det fick han snabbt ta tillbaka när de fossila energikällorna la av i liknande antal, enligt Austin American-Statesman.

Sedan sa han under veckan att han nu tagit beslut om att elnätet skulle vintersäkras. Det slog också tillbaka när det framkom att experter rekommenderat just det redan för tio år sedan i samband med ett annat vinteroväder.

Dessutom har också myndigheterna fått mycket kritik för sitt elnät som man sålt ut till privata intressen. Anledningen var att Texas ville stå fritt från den federala regeringen i energifrågor. Men andra delstater som gränsar till Texas har inte råkat ut för samma katastrof under samma vinteroväder. De är anslutna till det federala elnätet.

Guvernören har också kritiserats för bristfällig planering när det gäller att kunna rensa vägarna från snö och is, vilket skapat mängder av trafikolyckor och lämnat en massa människor fast i sina iskalla hem.

Bilder som en reporter på The Weather Channel publicerade på Twitter visar hur motorvägen som går precis på delstatsgränsen var plogad på den sida som tillhör Arkansas, men inte på den som tillhör Texas.

Men guvernör Greg Abbott är nog tacksam över Texas-senatorn Ted Cruz märkliga självmål mitt i jättekrisen – som tagit mycket av den kritiska mediebevakningen.

Ted Cruz i Cancun.

Åkte på solsemester

Ted Cruz landade i mexikanska strandparadiset Cancun sent på onsdagskvällen när invånarna i Texas var mitt i krisen – och då var skandalen redan ett faktum.

När han var i luften började det cirkulera bilder på honom från flygplatsen i Houston, ledigt klädd och med rullväska i hand.

Exakt ett dygn efter att hans flyg lyfte på väg mot värmen var han under torsdagen tillbaka i Houston. Och då lyckades han göra allt värre med motsägelsefulla, eller möjligtvis lögnaktiga, besked om varför han lämnade delstaten mitt i dess värsta kris på många år.

Först sa Cruz i ett uttalande att han endast skulle lämna sina döttrar i Cancun eftersom de ville åka på en resa när skolan ändå var stängd. Han antydde att han redan från början tänkt återvända direkt.

”När skolan är stängd denna vecka bad våra flickor om att åka på en resa med vänner. Eftersom jag ville vara en bra pappa flög jag ner med dem i går kväll och jag flyger tillbaka under eftermiddagen i dag”, hette det tidigt under torsdagen.

Några timmar senare uppgav senatorn för reportrar att det var i luften som han ändrade sig, att han egentligen tänkt stanna till lördag men insett att han behövdes på plats i Texas för att hjälpa till med att samordna insatserna under krisen.

Cruz menade fortfarande att det var döttrarna som var anledning till resan.

– Resan var uppenbarligen ett misstag, sa han under torsdagen samtidigt som hans resa kritiserats av mängder av andra republikaner och fått människor att ställa sig utanför hans hus och kräva hans avgång.

Uppgifterna om döttrarna motsades av läckta textmeddelanden som hans fru Hedi Cruz skickat till sina grannar innan avfärd. Hon skrev att huset är iskallt, att de inte klarar av att stanna kvar och planerade en resa till Cancun.

Hon tipsade grannarna om hotellet Ritz Carlton där de skulle bo för cirka 3 000 kronor natten och uppmanade dem att följa med.

Hunden Snowflake kvar i kylan

Allt blev ännu värre för senatorn när en reporter på New York Magazine på plats vid Ted Cruz villa i Houston under torsdagen lyckades ta en bild på familjens pudelliknande hund Snowflake som tittade ut genom glasrutan i ytterdörren.

Uppgifterna om att familjen lämnat kvar hunden i iskylan gjorde de uppretade Texasborna än mer ilskna.

Ted Cruz, som själv flera gånger har kritiserat demokratiska företrädare som lämnat sina delstater under kriser och naturkatastrofer, försökte krishantera genom att be om förståelse.

– Självklart förstår jag att folk är arga. Vi lever i konstiga tider då Twitter är galet och media är galet och det finns mycket hat och ilska på bägge sidor som jag tycker är olyckligt. Jag tycker alla borde behandla varandra med respekt och vett och försöka förstå varandra mer, särskilt i tider av kris, sa senatorn till reportrar under torsdagskvällen.

Det har inte alltid varit hans mantra. Ted Cruz har flera gånger kallats för ”USA:s mest avskydde politiker”. I senaten fick han många fiender när han deltog i att stänga ner hela den federala offentliga sektorn 2013. Året efter försökte han sig på samma sak igen.

2016 när han var kandidat i presidentvalet mot Donald Trump kallades han för ”djävulen förkroppsligad” av förre republikanske talmannen John Boehner. Senatorn och partikamraten Lindsey Graham sa att ”du kan döda Ted Cruz i kammaren och skulle rättegången hållas i senaten skulle du frikännas”.

Under primärvalskampanjen hamnade Ted Cruz i ett flertal bråk med Donald Trump. Efter valet blev han utskälld och anklagades för att sakna moralisk kompass när han vände helt och blev en av Trumps närmaste allierade – trots att denne kallat Cruz för ”Lying Ted” under valkampanjen, sagt att hans fru var oattraktiv och antytt att hans pappa möjligtvis kunde vara inblandad i mordet på John F Kennedy.

”Hjärndött beslut”

Lokale republikanen George Seay säger till Politico att flykten till Mexiko kan skada Ted Cruz i hans framtidsplaner – men ännu värre skada gjorde hans protester mot valresultatet i samband med kongressens kontrollräkning av rösterna när mobben stormade byggnaden.

– Är hans fokus på saker som är bra för Texas? Egentligen inte. Han är fokuserad på att ställa upp i presidentvalet 2024 och politiskt intrigmakande, säger han till sajten.

– Han är en person som folk gillar att tycka illa om, säger den politiske konsulten Bill Miller, som jobbat med företrädare för bägge partier i Texas, till New York Times i en artikel med rubriken ”Hur Ted Cruz blev USA:s minst sympatiske politiker”.

– Och nu är han dödligt skadad. Det är som att han svek delstaten i dess mest sårbara tillstånd. Det är en oförsvarlig handling.

Han tillägger att han ser Ted Cruz som ”smart, skarp, klipsk och ambitiös” men att resan till Mexiko var ”ett hjärndött beslut som han kommer bli påmind om för resten av sitt liv”.

Texas-republikanen Chad Prather säger till Politico att han tror att Greg Abbott ligger värre till än Ted Cruz.

– Personen som kommer få mest konsekvenser av detta är nog Abbott. Det mumlas om att även han siktar på att kandidera i presidentvalet och att rollen som guvernör nog är lågprioriterad. Det verkar som att vi har det lite tomt på toppen, säger han.


Missa inte expertens skrällar inför Stryktipset – ta rygg på systemen
här