Kaos i Minneapolis för tredje natten i rad

Nya protester mot dödsskjutningen av Duante Wright

Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-14

MINNEAPOLIS. För tredje natten i rad utbröt kaos när polis drabbade samman med demonstranter utanför Minneapolis.

Protesterna efter 20-årige Daunte Wrights död visar ännu inga tecken på att avta, trots att polisen som sköt honom nu har lämnat in sin avskedsansökan.

– Det räcker inte, säger demonstranten Ellen Padmore, 24.

Drygt 1 000 personer samlades utanför polishuset i Minneapolisförorten Brooklyn Center under tisdagskvällen för att återigen protestera mot dödsskjutningen av Daunte Wright.

En av demonstranterna är Ellen Padmore, som vuxit upp i området.

– Jag kände Daunte, han bodde längre bort här och vi sågs på fester ibland. Han hade väldigt bra humor – och nu är han bara borta, säger hon.

Hon har varit ute och demonstrerat sedan i söndags, den dag som Daunte sköts av polis efter en trafikförseelse en bit därifrån.

– Det har varit galet de senaste tre dagarna. Som ett slagfält, med militär, tårgas och gummikulor, säger Ellen.

Och även denna natt vet hon att hon kommer trotsa utegångsförbudet.

Inledningsvis är protesterna fredliga utanför polishuset, med barnfamiljer på plats, sång och kamprop. Men när mörkret faller blir stämningen genast mer spänd.

– Säg hans namn – Daunte Wright!, ropar folksamlingen i en talkör.

Demonstranter skakar i stålgallren, slänger vattenflaskor som projektiler, lyser med grön laser och kastar smällare. Det gör att allt fler poliser dyker upp i kravallutrustning, både på taket och kring byggnaden.

Vid 20.30-tiden, innan utegångsförbudet trätt i kraft, ropar polisen i megafon att samlingen är en olovlig sammankomst, och att alla som inte omedelbart lämnar platsen kommer att gripas. Även media uppmanas att lämna.

Fortfarande står hundratals demonstranter kvar runt byggnaden. Flera av dem tar istället fram skidglasögon, paraplyer och hjälmar för att skydda sig.

Situationen eskalerar, och nationalgardet och delstatspolis över gatan med full kraft. De använder flash-bangs (distraktionsgranater) och pepparspray mot demonstranterna för att mota bort folksamlingen, och kaos utbryter.

Kvällen innan, under måndagen, greps 40 personer på platsen. Även den här natten grips flera personer, men det är ännu oklart exakt hur många.

Kim Potter, den polis som uppger att hon sköt Daunte Wright av misstag genom att avfyra sitt skjutvapen istället för sin elpistol, avgick självmant under tisdagen.

– Men det är inte tillräckligt, säger demonstranten Ellen Padmore, som står längst fram vid kravallpolisen.

Hon och många fler på platsen vill se verklig förändring, och att Potter döms i rättslig instans.

– Vi vill att poliser ska hållas ansvariga. De ska veta att vi har en röst, vi ser inte bara på längre, utan går till handling.

PODD Dödsskjutningen i Minneapolis

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator och Emelie Svensson, korrespondent i USA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen