Kim Jong-Un på massiv militärfest: Finns inget coronavirus här

Uppdaterad 2020-10-11 | Publicerad 2020-10-10

Tusen och åter tusen nordkoreaner samlades för att fira Nordkoreas regerande parti, Arbetarpartiets 75-årsdag.

Militärens nya ballistiska missiler visades upp och ledaren Kim Jong-Un höll ett tal.

– Inte en enda person i landet har smittats av covid-19! sa han.

Fyrverkerier, skönsång och en massiv militär parad visades upp för det nordkoreanska folket när det regerande partiet firade 75 år.

Här syntes mängder av militärer, utrustade med nya hjälmar och skyddsutrustning, dagen till ära. En ny ubåt och interkontinental ballistisk missil gled också förbi i paraden

Ledaren Kim Jong–Un närvarade på en balkong där han såg över Kim Il-Sung-torget. Han vinkade och gratulerade folket.

– Inte en enda person i landet har smittats av covid-19, sa han enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

I slutet av juli rapporterades det om att en exil-nordkorean tagit viruset med sig in i landet när han återvände illegalt från Sydkorea. Hela gränsstaden sattes då i karantän och mannen smittspårades noga. Mannen skulle testas, men resultatet har ännu inte nått omvärlden.

Vill hålla hand med Sydkorea

Sedan i våras har det redan slutna landet även haft gränserna mot Kina stängda. Enligt TT sköt nordkoreanska soldater senast i september ihjäl en sydkorean som kommit över på nordkoreanskt vatten i vad som förmodas vara försiktighetsåtgärder mot coronaviruset. Sydkorea, som ilsknade till av händelsen, fick ovanligt nog då en ursäkt från Nordkorea.

Och den vänligt sinnade retoriken mot grannlandet består. Under sitt tal till folket sa Kim Jong-Un att han hoppades att virusdrabbade sydkoreaner skulle tillfriskna snabbt.

– Jag ber för att vi snart kan hålla varandras händer igen, sa han enligt Yonhap.

När själva paraden ska ha ägt rum är däremot oklart. Inga internationella medier tilläts närvara och bilder från evenemanget ger intrycket att det pågick nattetid.

Sydkoreanska medier rapporterade redan under tidig lördagsmorgon att det fanns tecken på att en parad med många deltagare ska ha skett på Kim Il-Sung-torget. Men bilderna sändes inte ut förrän senare på eftermiddagen.

ANNONS