Intrång i databasen med coronatester: ”Vet inte vad som läckt”

Publicerad 2021-06-23

Databasen som används för att registrera coronatester har utsatts för ett dataintrång.

I databasen finns tre miljoner testsvar med tillhörande personnummer.

– Det är som ett inbrott där vi kan se att fönstret är öppet, men ingenting har tagits, säger Hanna Brodda, ansvarig för kommunikation och pressfrågor på Infosolutions.

Ett dataintrång har gjorts i databasen som används för att registrera prover som tagits för covid-19, enligt Infosolutions som är Folkhälsomyndighetens leverantör för självprovtagning. Här finns testsvar och personnummer, men inte journalinformation.

– Det var ett möjligt intrång som upptäcktes i torsdags. Och det stoppades kort därefter. Ingen data är ändrad eller borta, men vad som eventuellt har läckt ut det vet vi inte, vi har endast den digitala provhanteringen av provsvar och remisser för covid-tester, säger Hanna Brodda, ansvarig för kommunikation och pressfrågor på Infosolutions.

Hon säger att företaget har kontakt med den som upptäckte läckan. Men att de inte vet vem som ligger bakom eller vad motivet varit.

Intrånget innebär att någon kan ha kommit åt personuppgifterna i systemet, som används av 15 av Sveriges 21 regioner.

Infosolutions har tillsammans med ett säkerhetsbolag identifierat och åtgärdat det som gjorde att intrånget kunde ske. De menar att det inte kan uteslutas att personuppgifter blivit lästa. Men vad det verkar har ingen data ändrats eller raderats.

– Det är som ett inbrott där vi kan se att fönstret är öppet, men ingenting har tagits. Det finns ingen som har gjort någonting i systemet vad vi kan se, men det går inte att utesluta att uppgifter har läst, säger Brodda.

Det finns enligt Infosolutions inget som tyder på att den som gjort intrånget gjort sökningar som kan koppla samman testresultat med patienter eller kunnat se vilken vårdgivare som är förknippad med enskilda testresultat.

Tidigare har även Folkhälsomyndighetens databas Sminet, som lagrar anmälningar om smittsamma sjukdomar, drabbats av intrångsförsök och i två omgångar stängts av säkerhetsskäl.

 

DAILY Coronasiffrorna som försvann

Aftonbladet Daily med Jonas Lejon, IT-säkerhetsspecialist.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen