Intern kritik mot Nyamko Sabuni efter migrationskrav

Uppdaterad 2021-01-17 | Publicerad 2021-01-16

Väljarstödet sjunker och nu kritiserar toppnamn i Liberalerna öppet Nyamko Sabuni.

Bakgrunden är partiledarens senaste drag där hon hotar att lämna budgetsamarbetet med regeringen.

– Att slå igen dörren för Januariavtalet på grund av ett förslag om en humanitär klausul i migrationspolitiken är orimligt, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro.

Nyamko Sabuni kräver att regeringen backar från delar av förslaget till ny migrationslagstiftning. Enligt Sabuni väntas annars en ökad invandring och ökade kostnader för Sverige.

– Om man går fram med de här förslagen kommer vi inte medverka till nästa budget. Det är mitt tydliga besked i dag, sa hon till SVT i samband med onsdagens partiledardebatt.

Kravet har väckt internt missnöje inom Liberalerna.

En liberal källa kallar det för en desperat ursäkt för att kritisera regeringen. Källan anser inte att det gynnar partiet, som redan dras med rekordlåga opinionssiffror.

I Aftonbladet/demoskops senaste mätning fick Liberalerna 2,3 procent.

– Man framställer sig ständigt som den gnälliga förloraren. Jag är övertygad om att flera i partiet nu inser att det här håller inte längre, säger källan.

Nyamko Sabuni, L.

Kommunikativt haveri

Vad håller inte?

– Vi har en opinionskatastrof och ett kommunikativt haveri. Jag tror inte Nyamko har partiet med sig, men få vill gå ut öppet och säga det.

Ett par tunga namn inom Liberalerna kritiserar Sabunis drag öppet. En av dem är Europaparlamentarikern Karin Karlsbro.

– Att vårt motstånd mot detta förslag innan det är färdigberett skulle vara så stort så att vi är beredda att bidra till att skapa regeringskris, öppna för en ny regering som skulle bli beroende av SD:s stöd i riksdagen skulle vara ett historiskt misstag och mycket dåligt för Liberalerna, säger hon i en kommentar på Facebook.

”Dårskap”

Karlsbro säger till Aftonbladet att hon fått många reaktioner på inlägget.

– Det finns ett stort engagemang historiskt för en human flyktingpolitik i Liberalerna.

Hon tillägger att regeringen har ett ansvar att lägga fram förslag som har så bred majoritet som möjligt – men att Liberalerna inte bör göra detta till en kabinettsfråga.

Även Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, är kritisk och kallar Sabunis drag för ”dårskap”.

Beredd att lämna Januariavtalet

Andra liberaler försvarar henne. Riksdagsledamoten Arman Teimouri säger att beslutet är välförankrat.

– Det finns en stor irritation inom partiet över den lilla klick företrädare som nu försöker ge sken av att det inte finns enighet. Det är att förvränga verkligheten, säger han.

Stefan Löfven tänker inte hörsamma Nyamko Sabuni. I samband med partiledardebatten i onsdags sa han att frågan inte har något med Januaripartiernas budgetsamarbete att göra.

– Vi kommer gå vidare med det förslag som ligger, sa han.

Nyamko Sabuni säger sig därmed vara beredd att lämna samarbetet.

– Då har de brutit principerna för Januariavtalet. Om någon bryter så finns det inte längre något avtal, säger hon till Sveriges Radio.

Karin Karlsbro (L).