Detta är KU – fem snabba fakta

Publicerad 2021-06-03

Följer regeringen och ministrarna reglerna för regeringsarbetet?

Det är konstitutionsutskottet, KU:s, uppgift att granska.

Här är de fem viktigaste sakerna du bör veta om utskottet.

Statsminister Stefan Löfven frågas ut i KU.

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att kontrollera hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete. Det sker genom Konstitutionsutskottet, KU, som årligen granskar så att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet.

Till KU kan riksdagsledamöterna anmäla regeringens ministrar om de tycker att dessa har gjort något fel. Utskottet undersöker om de som anmälts har gjort fel eller inte. Anmälningar kan lämnas in till utskottet under hela året, och kan exempelvis handla om så kallat ministerstyre, vilket innebär att en minister påverkat ett ärende som en myndighet egentligen ska bestämma i. Det kan även handla om ett uttalande av en minister, en resa på statens bekostnad eller utnämningen av en hög chef inom staten.

KU genomför två granskningar varje år. Den ena kontrollera om ministrarna i vissa särskilda fall följt reglerna för regeringens arbete – så kallad särskild granskning. I den andra – allmän granskning – går KU igenom handlingar från exempelvis Regeringskansliet, för att se om lagar och praxis följts.

Utskottet har rätt att ta del av regeringshandlingar, även hemligstämplade sådana. Om mer information behövs kan utskottet ställa båda muntliga och skriftliga frågor till regeringen, inblandade ministrar eller anställda. Utfrågningarna i KU hålls ofta offentliga, och är öppna för allmänheten och medierna.

Utskottets nuvarande ordförande är Karin Enström (M) och vice ordförande är Hans Ekström (S). I KU finns 17 riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier, samt ett kansli med tjänstemän knutet till sig. Andra områden som KU har hand om är grundlagarna, frågor om radio och tv och stödet till dagspressen.
 

Källa: Regeringen, riksdagen

Konstitutionsutskottet i riksdagens första kammarsal. Här utfrågas Mikael Damberg.