Kritiken mot regeringens coronapolitik: ”Helt ologiskt”

Centerns Anders W Jonsson efterlyser tillfällig pandemilag

Uppdaterad 2020-11-17 | Publicerad 2020-11-16

Regeringen har inte de verktyg som krävs för att bekämpa coronasmittan.

Det menar Centertoppen Anders W Jonsson.

– Man skapar ett väldigt avancerat lapptäcke.

Regeringen sänker deltagargränsen för allmänna sammankomster till maximalt åtta personer i ett försök att stoppa den snabbt ökande coronasmittan.

Vid en pressträff på måndagen betonade statsminister Stefan Löfven att råden ska prägla vardagslivet.

– Man måste fundera över om det man ska göra riskerar att öka smittspridningen. Om svaret är ja så ska man inte göra det.

Stefan Löfven under måndagens pressträff.

Men det finns inget förbud mot att gå på restaurang, träna på gym eller besöka shoppingcentrum. Anders W Jonsson, Centerpartiets förste vice ordförande, anser att den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig.

– Det här blir helt ologiskt. Man får trängas i en galleria men man får inte gå på operan där det är enkelt att hålla avstånd, säger han till Aftonbladet.

– Detta riskerar att undergräva allmänhetens förtroende för regeringens åtgärder för att stoppa smittan.

Hårda orden: ”Inget har hänt”

Regeringen stödjer sig på ordningslagen för att skärpa mötesbestämmelserna. Anders W Jonsson vill så snabbt som möjligt ha en ny pandemilag på plats.

– Man måste kunna se till vilka aktiviteter som innebär störst risk för smitta, och sedan införa begränsningar för dem. Om man stänger en verksamhet måste det komma ersättning från staten.

– Vi i Centern har legat på regeringen om detta sedan i maj, men ingenting har hänt.

Lena Hallengren.

Tar fram förslag i ”snabbspår”

I mitten av oktober gick socialminister Lena Hallengren ut och berättade att ny lagstiftning är på gång. Arbetet är komplext, eftersom det inbegriper grundlagsskyddade friheter. Enligt ministern kan en ny lag träda i kraft sommaren 2021.

Det är alldeles för sent, menar Anders W Jonsson.

– Regeringen måste förstå att läget är kritiskt. Det har tidigare gått att ta fram lagstiftning snabbt, och jag är övertygad om att det finns ett brett stöd i riksdagen för lagstiftning som kan stoppa smittan.

Lena Hallengren säger i en kommentar till Aftonbladet pandemilagen har hög prioritet.

– Vi behöver en lagstiftning som möjliggör mer träffsäkra åtgärder för att begränsa smittspridningen.

– Förslaget tas fram i ett snabbspår i regeringskansliet. Så snart vi har ett förslag att presentera kommer vi berätta om det.