Larmet från arresten: ”Folk blir utbrända”

Nära hälften av personalstyrkan saknas

Publicerad 2023-05-18

Genrebild.

Arresten i Malmö är kraftigt underbemannad samtidigt som det är fullt på häktet.

I nuläget saknas nästan hälften av personalstyrkan.

– Man jobbar övertid varje dag och släcker små bränder hela tiden. Det är inte säkert för personalen eller de intagna, säger en anställd.

Anställda på arresten i Malmö vittnar om ett pressat läge, med för få anställda och för många intagna. Under dagarna är arbetsuppgifterna för många, samtidigt som personalen inte räcker till för att hantera allt.

– Allt fler slutar på grund av att arbetsmiljön är som den är, för folk blir utbrända. Vi är för få människor och det är en säkerhetsrisk både för oss och de intagna, säger en anställd, som bett om att vara anonym.

Enligt den anställde har situationen varit ansträngd under det senaste året. Den främsta anledningen är personalbrist, samtidigt som antalet intagna i arresten ökar och häktena är fulla.

– Häktet är fullt och de som ska bli häktade får stanna kvar hos oss längre än de ska. Vi ska egentligen inte ta hand om dem och vi har redan ont om personal. Det är uppgifter som belastar oss mer än det borde, fortsätter den anställda.

Oro för risker – någon kan skada sig

Vidare säger personen att det finns en oro för att något allvarligt ska hända någon i personalen – eller någon intagen. Personen säger också att det finns exempel på tillfällen då advokater inte kunnat träffa de intagna, då ingen i arrestens personal kunnat bevaka dem.

– Det är en säkerhetsrisk då vi ibland tvingas arbeta ensamma med en frihetsberövad, för egentligen ska vi alltid vara två. Om någon intagen skulle försöka skada sig finns det också en risk att vi inte hinner upptäcka det i tid och hjälpa personen, säger den anställda, och fortsätter:

– Varje dag som jag ska gå till jobbet känns det jobbigt. Man jobbar övertid varje dag och släcker bränder hela tiden. Man skjuter upp problemen och tar det dag för dag, det är inte hållbart i längden. Man blir utbränd. Om det inte blir bättre måste jag hitta ett annat jobb.

Saknas 30 anställda

Skyddsombudet på arresten i Malmö och fackligt ombud för Seko Polisen, bekräftar bilden av ett ohållbart personalläge. Av säkerhetsskäl, eftersom han jobbar för polisen, har han bett om att vara anonym.

– Det har varit ansträngt under en längre tid, och den senaste tiden har det blivit värre. Den personal som är på plats får det ganska tufft med tanke på hur det ser ut. Man har varit tydlig och påpekat att de här problemen kan uppkomma, men känslan är att man inte fått gehör från ledningen, säger han.

I dagsläget är det drygt 35 personer som jobbar – men för en fulltalig personalstyrka skulle de behöva uppgå till 64 personer som jobbar heltid.

– Man borde vara tolv på dagen, och nio på kvällen och natten. Nu är vi elva på dagen och åtta på kvällen och natten. När vi dessutom har häktade hos oss också så hade vi behövt vara ännu fler, men vi är alltid några personer korta, säger skyddsombudet.

”Kommer tappa mer personal”

Enligt honom är rekryteringen av ny personal pågående, men den beräknas vara klar först till hösten.

– Man kommer lyckas rekrytera några nu till juni och utbilda dem, men för att vi ska vara fulltaliga kommer vi behöva en eller två till rekryteringar och det kommer vara klart först i höst. En förbättring väntar förhoppningsvis efter sommaren, men det är ganska lång tid fram till dess, fortsätter han.

För att lösa personalbristen i nuläget har de bland annat tagit in poliser och civila som har erfarenhet av att jobba i arresten – men åtgärderna är inte tillräckliga, enligt skyddsombudet.

Risken är också stor att läget förvärras under sommaren, då personal kommer vara ledig och ha semester, fortsätter han.

– Det här kommer leda till att fler slutar och den negativa spiralen fortsätter. Man måste öka bemanningen, få fler att stanna och göra det till en mer attraktiv arbetsplats med högre löner. Annars kommer vi tappa mer personal, säger skyddsombudet.

Problemet – fulla häkten

Rebecca Tolic Olofsson, sektionschef för utredningsjoursektionen i Malmö, säger att situationen till stor del förvärrats på grund av att landets häkten är fulla.

– Det som gör att bemanningen inte räcker till är att Kriminalvården inte kan ta emot de häktade längre. Vi ska egentligen inte hantera dem, men nu blir det att de stannar kvar hos oss, säger hon, och fortsätter:

– Det är ganska nytt för oss att vara i den här situationen. Vårt mål är att Kriminalvården ska kunna ta emot alla häktade som de faktiskt ska, och att vi inte ska belastas i det.

Enligt henne jobbar de kontinuerligt med att lösa personalbristen – samtidigt som hon pekar på att problemet är både långsiktigt och nationellt. Samtidigt säger hon att hon kan förstå oron bland personalen.

– Vi har gjort riskbedömningar och i närtid kommer vi göra en uppföljning. Jag har också stor tillit till våra stationsbefäl som har mandat att göra bedömningar och mandat att säga stopp om det blir för mycket. Vi måste styra flödet så att det är säkert för både personal och intagna, säger Rebecca Tolic Olofsson.

Följ ämnen i artikeln