Toppen ”inte nådd” i virusdrabbat Italien

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-03-16

Den närmaste tiden blir riskabel, konstaterar Italiens premiärminister Giuseppe Conte om det pågående virusutbrottet.

– Vi måste vidta maximala försiktighetsåtgärder, säger han.

Coronaviruset har skördat 349 liv i Italien det senaste dygnet.

Sent på söndagen kunde Italien räkna till omkring 28 000 virussmittade. Nära 2 160 hade konstaterats avlidna i covid-19 på måndagen – en ökning med 19,3 procent jämfört med dagen före. Efter Kina, där viruset först började spridas i vintras, är Italien det land där flest insjuknat och där flest avlidit.

– Forskare säger att utbrottet ännu inte nått sin topp, de närmaste veckorna blir de mest riskfyllda, säger Conte i en intervju med dagstidningen Corriere Della Sera.

Efter att Rom i förra veckan införde omfattande åtgärder för att minska smittspridningen är Italien nu något av ett spökland. Skolor och de allra flesta butiker håller stängt och sportevenemang har ställts in. Människor beordras att hålla sig hemma om de inte har ett samhällsviktigt uppdrag.

"Alla måste bidra"

Conte säger att ytterligare restriktioner inte behövs men att det är "av högsta vikt" att följa de som finns.

– Detta är det mest allvarliga vi stått inför på decennier. För att lyckas måste 60 miljoner italienare bidra på ett ansvarsfullt sätt.

Premiärministern noterar också att den ekonomiska räddningsplan som regeringen redan godkänt och som omfattar närmare 25 miljarder euro, inte kommer att räcka.

– Skadorna kommer att vara allvarliga och omfattande. En riktig återuppbyggnadsplan behövs, säger han till tidningen.

– Inget kommer att vara som förut efter coronaviruset, vi måste sätta oss ner och skriva om handelsregler och (bestämmelser för) den fria marknaden.

Conte efterlyser också samordnade åtgärder för ekonomi och sjukvård inom Europa.

Sjunger på balkonger

Sjukvården i Italien är hårt belastad av de många fallen, i synnerhet i regionen Lombardiet i norr där utbrottet startade. Conte fruktar att sjukhus i söder, som är mer fattigt, inte skulle klara situationen om viruset får lika stor spridning där. Regeringen arbetar nu mot klockan för att distribuera medicinsk utrustning till landets sjukhus, skriver Corriere Della Sera.

Men det kommer också hoppingivande rapporter från Italien. De senaste dagarna har sociala medier fyllts av videos av italienare i karantän som sjunger och spelar på sina balkonger tillsammans med grannar. Från Palermo i söder till Turin i norr hörs såväl folksången Volare som stycken ur Giacomo Puccinis operor, rapporterar bland andra The Guardian.

Den procentuella ökningen av antalet nya konstaterade fall – 13 procent – var på måndagen också den lägsta sedan utbrottet upptäcktes i Italien den 21 februari, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Av dem som konstaterats bära på smittan sedan utbrottet har cirka 2 750 friskförklarats.