Regionerna larmar – kurvan vänder uppåt

Publicerad 2020-05-28

Både Region Västra Götaland och Uppsala larmar om att kurvan över antalet inlagda patienter med covid-19 stiger igen.

Varför är fortfarande oklart.

– Det kan bero på ändrat beteende, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Precis som i går visar Folkhälsomyndighetens statistik att antalet nya fall är på en högre nivå än tidigare. En stor del i ökningen kan spåras till Västra Götaland.

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, visade i dag siffror framtagna av Sahlgrenska Universitetssjukhuset över antalet inläggningar på sjukhus till följd av covid-19. Där kunde man se hur kurvan först planade ut runt 18 maj för att under de senaste dagarna också vända uppåt igen.

– Det är ett trendbrott och intressant som sådant att uppmärksamma. Men det är fortfarande relativt få som läggs in per dygn (15 personer red. anm.). Vad trendbrottet kan bero på vet vi inte, det kan bero på ändrat beteende. Därför är det oerhört viktigt att fortsätta med rekommendationerna, säger Byfors.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

”Effekt på smittspridningen”

När Aftonbladet sedan bad henne utveckla konstaterade hon att det inte finns något klar förklaring i nuläget.

– Om trendbrottet beror på att människor generellt slutat följa rekommendationer, eller något annat, någon händelse, som gjort att smittspridningen ökat, har vi inte kännedom om nu. Det är viktigt att lyfta, hur viktigt det är att följa rekommendationerna. Det har en effekt på smittspridningen, säger Sara Byfors.

”Oroliga att man slappnat av”

Under eftermiddagen höll även Region Uppsala en presskonfernes om coronaläget med samma dystra tendens.

– Tyvärr måste vi börja med att berätta om att läget inte ser så bra ut som vi hade hoppats. Vi har fler som behöver vård, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör på presskonferensen.

Smittskyddsläkare Johan Nöjd fyller i.

– Sista dagarna har pekat uppåt på både inskrivna och intensivvårdade. Det här handlar om människor som blev smittade för två-tre veckor sedan. Vi vet inte vad vi ska tro om den här uppgången. Men vi är oroliga att det beror på att man slappnat av i samhället, säger han.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen