Miljonsatsning på ny kunskap om Gribshunden

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-08-19

Vad hade danske kung Hans i lasten när hans skepp sjönk i en brand på väg till ett toppmöte i Kalmar 1495?

Nu hoppas forskarna på ett vetenskapligt språng och att få veta mycket mer om det gåtfulla skeppet Gribshunden som ligger på havets botten utanför Ronneby i Blekinge.

Tidigare har bara en kvadratmeter grävts ut, men de kommande tre veckorna görs en jättesatsning då ett tolv kvadratmeter stort schakt grävs fram i vraket.

– En av de saker som gör mig allra mest entusiastisk i den här historien är att Hans är på väg till ett toppmöte och då har han med sig alla tänkbara symboler för makt, säger dykledare Brendan Foley från Lunds universitet.

Kung Hans var på väg till Kalmar för att åter få med Sverige i Kalmarunionen. Kanske hade han med sig vetenskapsmän, tror Brendan Foley, som säger att drömmen vore att hitta vetenskapliga instrument från 1400-talet.

– Vi hoppas gräva ny mark.

Nio meters djup

Utgångspunkten är det lilla Saxemaravarvet, som tillhör Blekinge museum och ligger strax utanför Ronneby. Härifrån har dykarnas inhyrda båt Svanen bara en tiominuterstur ut till vraket, som ligger på nio meters djup utanför öarna som man ser från varvet.

– Det är en enkel dykplats, konstaterar Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola.

Det måttliga djupet gör att dykarna kan vara nere långa tider och utföra ett arbete som liknar arkeologi på land.

Alla objekt som hittas kommer att konserveras och hamna på Blekinge museum till en början och senare i det nya museum som planeras i Ronneby.

Totalt kommer det arbete som nu inleds att kosta uppemot fem miljoner kronor och forskare från olika delar av världen medverkar. Den stora lockelsen med Gribshunden är den tid fartyget representerar – de stora upptäcktsresornas.

Upptäcktsresornas tid

Det var fartygsutvecklingen som möjliggjorde de resor som Vasco da Gama och Columbus genomförde, men deras skepp finns inte kvar.

Tack vare Östersjöns låga salthalt har däremot Gribshunden klarat sig undan skeppsmask och dessutom legat i skyddande sediment – därav det stora internationella intresset.

– Man kan se det som en metafor för hur hela Europa förändrades. Det här skeppet visar hur det gick till, det är väldigt spännande. Det är därför jag är här, säger professor Jonathan Adams från University of Southhampton.