Färre nya dödsfall i Stockholm på torsdagen

Av: Joachim Kerpner, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

18 dödsfall rapporterades från Stockholm på onsdagen.

Torsdagens siffra är inte alls lika dramatisk – sex nya dödsfall.

Samtidigt kom ett antal nya bekräftade dödsfall från olika håll i landet.

Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporterade vid 14-tiden på torsdagen att dödssiffran i Sverige är 66. Men statsepidemiolog Anders Tegnell var denna gång noga med att betona att det rör sig om en ögonblicksbild som är under ständig förändring.

Och kort efter torsdagens uppdatering från myndigheten började nya dödsfall rapporteras in från runtom i landet.

Färre nya dödsfall i Stockholm

I landets till antal värst drabbade region ökade antalet döda inte lika dramatiskt som under onsdagen. Antalet nya dödsfall i regionen är sex, totalt 43.

På onsdagen var siffran 37. I Folkhälsomyndighetens statistik är siffran för dagen 42.

Näst flest dödsfall har rapporterats från Region Sörmland med tolv bekräftade coronadödsfall, varav tre var nya för dagen. De tre senaste dödsfallen handlar om äldre personer med underliggande sjukdomar, två är över 70 år gamla och en under.

De finns inte med i FHM-statistiken för torsdagen.

Sörmland är hårdast drabbat i landet om man tar hänsyn till befolkningstätheten, med 4 dödsfall per 100 000 invånare.

På andra plats hamnar Stockholm med 1,8 döda per 100 000.

Under eftermiddagen rapporterades också det andra dödsfallet i Dalarna som bekräftats av regionen.

Dödsfall på äldreboenden

I ett pressmeddelande uppger Region Dalarna det andra coronadödsfallet rör en person som dog på ett äldreboende i Borlänge under onsdagen. De skriver också att flera personer på äldreboenden och inom hemtjänsten har bekräftats smittade av coronaviruset i ovan nämnda kommun.

– Respektera besöksförbud, gå inte till jobbet om du är sjuk och stanna hemma tills du varit symtomfri i två dygn. Det är också fortsatt väldigt viktigt att vara noga med att tvätta händerna ofta, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna.

Även i Halland har regionen bekräftat två nya dödsfall under eftermiddagen. Det rör sig om en person i 75-årsåldern och en i 95-årsåldern. Båda vårdades på Hallands sjukhus.

– Vad vi kan se är att vi har flest konstaterade fall i de norra delarna av Halland, vilket delvis kan förklaras med det resemönster vi kan se bland invånare där, säger Mats Erntell, läkare på Smittskydd Halland, i ett pressmeddelande.

Tidigare under dagen rapporterade även region Blekinge sitt första dödsfall, en kvinna i 80-årsåldern som dog under morgonen i dag på sitt äldreboende i Karlskrona.

Samtidigt uppger regionen i ett pressmeddelande att nya fall tyder på att de har samhällsspridning i Blekinge nu. Vilket leder till att vårdrutinerna kommer att förändras:

– Alla patienter med förkylning och feber behandlas från och med nu som de vore smittade. Det innebär att vårdpersonalen bär visir, munskydd och plastförkläde, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.

Med de nya rapporterna från de olika regionerna och det dödsfall som region Norrbotten rapporterade i går som inte finns med i FHM:s siffror för dagen handlar det nu om 75 coronadödsfall i Sverige vid 17-tiden på torsdagen.

Laddar Live Upplevelse

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE