Varnades om faran i Beirut – agerade inte

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-08-05

Högt uppsatta tjänstemän ska under flera år ha känt till faran med de explosiva ämnena i Beiruts hamn utan att agera. Libanons president har utlovat hårda straff för de ansvariga för de explosioner som har krävt över hundra liv.

Siffrorna över döda och skadade efter explosionerna i Beirut stiger. Över 130 personer har hittills rapporterats döda och fler än 5 000 har skadats – men under rasmassorna tros människor fortfarande sitta fastklämda. Enligt hälsoministern Hamad Hasan kommer det ta tid att bedöma skadornas omfattning.

Explosionerna i hamnområdet orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat som under flera års tid har förvarats i en lokal i hamnen utan tillräckliga skyddsåtgärder. Oacceptabelt, menar premiärminister Hassan Diab.

– Det som har skett kommer inte att passera utan ett ansvarsutkrävande. De som är ansvariga för den här katastrofen kommer att få stå till svars, säger han.

President Michel Aoun lovar att ansvariga för explosionen ska straffas hårt och att den utredning som påbörjats, och som ska redovisas inom fem dagar, ska vara transparent.

Visste om faran

Myndighetskällor uppger att alla tjänstemän inblandade i förvaringen och säkerheten i hamnen ska placeras i husarrest – under övervakning av Libanons armé – fram tills att man hittat de ansvariga för olyckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Högt uppsatta tjänstemän vid libanesiska myndigheter visste om faran med att godset förvarades i hamnen under minst sex år, enligt dokument som al-Jazeera har tagit del av. I sju brev, som skickades mellan 2014 och 2017, varnade tulltjänstemän för lasten med ammoniumnitrat och vädjade om att den marina myndigheten skulle flytta den.

300 000 hemlösa

President Aoun har utlyst tre dagars landssorg och uppger att 100 miljarder libanesiska pund (motsvarande drygt 570 miljoner kronor) ska tillgängliggöras från en nödfond. Därtill strömmar nödhjälp in från världens alla hörn.

Hela huvudstadsområdet klassas som en katastrofzon och två veckors undantagstillstånd utlystes under onsdagen i Beirut.

300 000 människor kan nu stå utan tak över huvudet, enligt stadens guvernör Marwan Abboud som uppskattar att kostnaden för förstörelsen kommer att ligga på motsvarande 26–44 miljarder svenska kronor.

– Det finns inte en enda lägenhet i Beirut, inte en endaste verksamhet som inte drabbats, säger finansminister Raoul Nehme till CNBC Arabia.

"Gör så ont i hjärtat"

Explosionen var lika kraftig som en jordbävning av magnituden 3,3. Bilar slungades omkull, fasader och hus förstördes, sjukhus tvingades stänga och antalet skadade var så stort att alla inte fick plats på de som kunde hållas öppna.

Beirutbon Rawi gav sig ut för att se den omfattande förödelsen med egna ögon.

"Människor från alla religioner och grupper har gått samman för att hjälpas åt och röja upp. Människor gråter medan de försöker städa upp bråten i sina restauranger och barer. Det gör så ont i hjärtat", skriver han i ett meddelande till TT.

Länder skickar hjälp

EU säger att man så snabbt som möjligt kommer att skicka hjälp till Beirut. Över hundra högt utbildade brandmän, specialiserade på söknings- och räddningsarbete i urbana miljöer, ska tillsammans med fordon, hundar och utrustning sändas till Libanon enligt EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic.

"De kommer att arbeta med libanesiska myndigheter för att rädda liv", skriver Lenarcic i ett uttalande.

Många länder, däribland Norge och Danmark, har gått ut med att man bistår med bland annat skyddsdräkter och medicinsk utrustning. I Sverige utreder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om och hur Sverige kan bistå.

Utrikesdepartementet har inte fått information om huruvida några svenskar förolyckats eller skadats i explosionerna. Av de 2 000–3 000 svenskar som uppskattas befinna sig i landet, uppmanas de som befinner sig i huvudstadsområdet att stanna inne och följa nyhetsutvecklingen.

Följ ämnen i artikeln