Då fattas beslut om Malmöfestivalen

Publicerad 2020-05-12

Malmöfestivalen kommer högst sannolikt ställas in i år.

Rock Stage har redan meddelat att de inte medverkar i år.

Men besked kring om Malmöfestivalen ställs in eller inte dröjer ytterligare några veckor.

– Innan juni, i månadsskiftet, kommer vi att ge ett besked, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Sommarevenemang runt om i världen har på grund av den pågående pandemin fått ställas in eller flyttas fram. När det gäller Malmöfestivalen 7–14 augusti har något definitivt besked dock inte kommit än.

Kommunalråd Andreas Schönström (S) har tidigare sagt till Sydsvenskan att det är ”ganska osannolikt” att festivalen blir av.

– Innan juni, i månadsskiftet, kommer vi att ge ett besked. Vi håller på att jobba med det i denna veckan och nästan. Sen hoppas jag kunna berätta hur det blir. Men det är som jag sagt i nån tidigare intervju, det är högst osannolikt att vi kan ha Malmöfestivalen, säger Andreas Schönström (S) när Aftonbladet når honom.

”Är helt omöjligt”

KB-ägaren Totte Lundgren har propagerat för att årets festival ska ställas in. Rock Stage Malmö ansåg i sin tur att det inte fanns tid till att avvakta längre och meddelade i slutet av förra veckan att de inte kommer delta på festivalen. Att invänta det politiska beslutet anses vara ohållbart.

Föreningens ordförande, Micko Twedberg, berättar att det länge funnits en oro men när det från politiskt håll varit tydligt att det inte lär bli någon festival samtidigt som ett faktiskt beslut dröjt tog de saken i egna händer.

– Vi kände att även om man stjälper restriktionerna nån gång i sommar kommer Malmöfestivalen inte bli som förra året. Det är helt omöjligt. I alla fall i våra ögon. Att det ska samlas 1,4 miljoner besökare från hela världen i centrala Malmö tror vi inte på, säger Twedberg.

Att då boka upp band, släppa ett spelschema och få volontärer på plats kändes som en för stor risk att ta. Arbetet måste nämligen göras och detaljerna skickas in innan tekniska nämnden fattar sitt beslut.

Micko Twedberg och Rock Stage har ställt in sin medverkan.

”Inte bara att ställa in”

– Det är mycket jobb samtidigt som där är politiker som går ut och säger att det är ganska osannolikt att det blir av. Det blir lite motsägelsefullt att gå ut och boka någonting som det är ganska osannolikt att det blir av.

Andreas Schönström om kritiken:

– Jag har respekt utifrån deras deras perspektiv att de säger så men bilden är lite mer komplicerad. Det är inte bara att ställa in festivalen, vilket jag försökt säga. Det är dels vilka konsekvenser det får, dels vad vi ska göras istället och dels hur det ser ut inför nästa år.

Senast i månadsskiftet

– Om vi avbokar i år, finns då möjligheten att återkomma nästa år? Jag förstår det utifrån deras perspektiv men från stadens sida har vi fler saker vi måste ta hänsyn till. Men jag lovar att inte dra ut på detta onödigt länge. Man ska få klarhet och besked i god tid.

När hoppas ni kunna lämna ett besked?

– Senast i månadsskiftet maj/juni.

Rock Stage Malmös beslut att avstå från årets festival har hyllats på deras sociala medier.

– Bara att det är helt rätt beslut. Ingenting annat. Alla tycker att det är helt rätt, säger Twedberg.

Att aktörer valt att hoppa av är ingenting som kommer påskynda kommunens process att fatta ett beslut.

ANNONS