Sanije knivhöggs till döds på tågstation – ex-maken dömd till livstid

Uppdaterad 2021-12-22 | Publicerad 2021-10-01

Med ett 40-tal knivhugg attackerades Sanije Dubrani, 44, inför flera ögonvittnen – sedan fotograferade Dulijano Saciri hennes döda kropp.

När hon mördades hade hon länge fruktat för sitt liv då exet upprepade gånger hotat med att döda henne.

I dag dömdes Dulijano Saciri, 40, till livstids fängelse för mordet på niobarnsmamman Sanije.

Under några få veckor i våras mördades fem kvinnor av en man de har eller har haft en relation med och frågan om mäns våld mot kvinnor hamnade högst upp på dagordningen.

Niobarnsmamman Sanije Dubrani blev en av dem som miste livet då. Hon mördades i vad åklagaren beskrivit som närmast en avrättning.

Idag dömdes hennes ex-make Dulijano Saciri till livstids fängelse och utvisning för mordet på sin före detta hustru och för grovt olaga hot mot en man som försökte avvärja det dödliga angreppet. Linköpings tingsrätt skriver i sin dom att mordet var planerat och kallar utförandet för särskilt hänsynslöst.

Sanije hade precis gått av tåget vid Linköpings resecentrum.

Klockan var strax innan elva den 15 april i år och hon skulle träffa sina familjehemsplacerade barn i ett friluftsområde i Linköping.

Hon hann bara gå av tåget då hon attackerades av sin 40-årige ex-man Dulijano Saciri som väntade på henne nere i en av gångtunnlarna under stationen.

Han hade kontrollerat när hennes tåg skulle ankomma och väntade beväpnad med en kniv.

Attacken kom bakifrån i en av gångtunnlarna. Med kniven högg han henne besinningslöst inför flera chockade vittnen.

Ett 40-tal knivhugg träffade över Sanijes kropp och vittnen hörde henne skrika på hjälp. Dulijano Saciri fortsatte att hugga även efter att Sanije redan låg livlös på marken.

Linköpings tingsrätt konstaterar i sin dom att hon måste ha känt en stark dödsångest.

När Sanije låg livlös på marken tog Dulijano Saciri en bild av hennes blodiga och livlösa kropp. Varför och till vem hans skulle skicka bilden har han aldrig kunnat svara på.

Till SOS Alarm strömmade den förmiddagen samtal in från resenärer på stationen.

– Han står med en stor jäkla kniv härnere. Skicka någon nu!

– Hon är huggen tror jag. Jag tror han dödat henne.

Fler vittnen försökte gå emellan men mannen var i det närmaste okontaktbar.

Han högg och högg.

En av dem som försökte ingripa, och som slog mot mannen med en cykelhjälm, berättar i förhör hur gärningsmannen trots det bara ”fortsätter att hugga målmedvetet”.

Ex-maken kunde gripas i anslutning till resecentrum, blodig och påverkad. Han erkände genast för patrullen som hämtade honom.

”Misstänkt uppger att han var tvungen att döda sitt ex. Han uppger att hans ex har gjort så att han blivit av med barnen”, avrapporterar sedan patrullen.

Senare har Dulijano Saciri försökt mildra sitt erkännande och påstått sig ha varit styrd av röster. Han har sagt att rösterna sa åt honom att ta med en kniv och att han inte minns vad som sedan hände.

Men en stor rättspsykiatrisk undersökning som gjorts av mannen kommit fram till att han vare sig led eller lider av en allvarlig psykisk sjukdom.

Att han fotade sin exhustru när hon var död, och att han hade hörlurar i sin öron under dådet, ledde först till misstankar om att mannen kanske agerat tillsammans eller på uppmaning av någon.

– Han fick frågor om det men han minns inte varför han tog bilden mer än att den återfanns i hans telefon, säger kammaråklagare Malin Axelsson.

– Vi vet heller inte vad han lyssnade på eller om han lyssnade på något alls. Vi har utrett eventuellt hedersmotiv eller om han var ensam gärningsman men det finns inget som tyder på att han gjort detta i samråd med någon annan eller uppmanad av någon annan.

Sanije och ex-maken hade nio barn tillsammans och hade varit tillsammans i många år innan de skiljde sig år 2015. Förhållandet beskrivs som kantat av våld.

Utredningar som gjordes innan mordet av Sanijes situation berättar hur hon utsatts för mycket våld i förhållandet, hur hon ofta sågs blåslagen och hur hon efter att hon lämnat maken var rädd för honom.

I flera omgångar ansökte hon om, och beviljades, skyddade personuppgifter.

”Jag har känt mig otrygg sedan vi skiljde oss”, skrev hon i sin senaste ansökan.

Smskonversationer mellan dem visar hur han ofta hotade henne och kallade henne för hora och andra tillmälen.

För släktingar ska han berättat att han planerade att mörda henne.

Trots hotbilden och Sanijes rädsla bokades Sanije och Dulijano Saciri in samma dag för umgänge med barnen. Deras besök med barnen skulle överlappa varandra dagen för mordet.

Inspektionen för vård och omsorg, har inlett en egen tillsyn för att få klarhet i Motala kommuns agerande vid tiden för mordet och det faktum att de trots hotbilden mot Sanije bokade dem samma dag.

Dagen för mordet var Sanije orolig har hennes väninna tidigare berättat för Aftonbladet.

– Vi pratade på telefon och 20 minuter innan hennes tåg var framme i Linköping sade hon att hon var lite orolig för att något kunde hända eller att hon skulle stöta på exmannen, hon liksom bara kände på sig det, säger väninnan.

– I dag är jag arg på mig själv för att jag inte tog det tillräckligt på allvar.

Sanije lämnade efter sig nio barn. Ett av dem är sonen Mujo Saciri, 19.

– Jag saknar henne jättemycket, har han tidigare sagt till Aftonbladet.