Målet är årlig vaccinering mot covid-19

Helena Björk/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2022-01-27

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström och socialminister Lena Hellengren (S) håller pressträff om vaccin mot covid-19 som Sverige fått.

34 miljoner vaccindoser ska levereras till Sverige under 2022 och ännu fler är beställda.

– Jag tror på en dos till i höst, i alla fall till riskgrupper och vårdpersonal, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Sverige har beställt 75 miljoner doser vaccin, varav 34 avses levereras under 2022, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Brist på vaccin får aldrig vara en stoppkloss i vaccinationsarbetet, säger hon.

Vaccinbolagen jobbar nu med att ta fram vaccin anpassat mot omikron. Enligt regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström har Pfizer-biontech startat sina kliniska prövningar som tar 6-8 veckor. Efter ett godkännande från Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kan doserna tillverkas och levereras.

– Doserna (från Pfizer-Biontech) kommer under sommaren. Moderna ligger någon månad efter. Vi har kontrakt med båda, säger han.

Uppdatering i april

Både Hallengren och Bergström trycker på att det är viktigt att ta en tredje dos vaccin nu och inte vänta på ett uppdaterat vaccin.

– De vaccin vi har nu skyddar bra mot svår sjukdom och död vid omikron så man ska inte vänta på en uppdaterad version, säger Lena Hallengren.

Hon trycker också på att det finns stora poänger med att ta vaccin, trots att man nyligen haft covid-19 och därmed är immun mot sjukdomen.

– Att man inte blir allvarligt sjuk och att man inte måste vara borta från jobbet. Det som händer när många smittas samtidigt är att fler blir allvarligt sjuka samtidigt och ökar trycket på vården, säger Lena Hallengren.

– Det är viktigt att ta en tredje dos nu, men vänta någon vecka efter att du varit sjuk, säger Richard Bergström.

Alla eller vissa?

För vilka en fjärde dos skulle kunna bli aktuell är inte helt klart.

– Jag tror på en dos till till hösten, kanske till alla men i alla fall till äldre, riskgrupper och vårdpersonal, säger vaccinsamordnaren.

På sikt är förhoppningen att vaccinen ska ges årligen.

– Jag hoppas att vi slipper ge vaccin var fjärde månad och kan rulla över i en årlig verksamhet som med influensa, säger Richard Bergström.

Vilka som omfattas beror på virusets utveckling men det troliga är äldre, riskgrupper och vårdpersonal som ett minimum, menar han.

Samtidigt som åtskilliga miljoner vaccindoser kontrakterats till Sverige framöver lyfter socialministern och vaccinsamordnaren fram att Sverige delat med sig genom att bidra med 2,25 miljarder kronor till vaccinsamarbetet Covax som donerat över en miljard doser till mottagarländer.

Tre i passet

Sverige har även medverkat till att EU donerat 400 miljoner vaccindoser och exporterat 1,2 miljarder doser till mottagarländer.

– Sverige var under 2021 en av världens största givare av vaccin och resurser för att ge vaccin, säger Hallengren.

När den tredje dosen även ska krävas för att ha ett giltigt vaccinpass för att få resa i EU är fortfarande otydligt.

– EU-kommissionen arbetar med den frågan. Förr eller senare blir det aktuellt med en tredje dos, men jag kan inte säga vad tidsplanen är, säger Richard Bergström.

Följ ämnen i artikeln