Politikkaoset hösten 2021

Talmannen föreslår Magdalena Andersson som statsministerkandidat

Av: 

Fanny Westling

Olof Svensson

NYHETER

Magdalena Andersson (S) föreslås bli landets 34:e statsminister, trots att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte nått en uppgörelse.

Omröstningen sker på onsdag, och förhandlingarna kommer fortsätta tills dess.

– Har vi inte en uppgörelse kommer vi rösta rött, säger Nooshi Dadgostar (V) på en pressträff.

Här kan du följa vår rapportering om regeringsbildningen. 

Skriv inlägg
 • Amanda Hällsten

  Därefter avslutas pressträffen.

 • Amanda Hällsten

  – Om vi kommer fram till en överenskommelse kommer vi gå ut med det offentligt, säger Nooshi Dadgostar (V).

 • Amanda Hällsten

  – Det här är ett sätt att få till en generell ökning av pensionerna. Vi vill få till en höjning som får en strukturell effekt, fortsätter Nooshi Dadgostar (V).

  – Vi har de här förhandlingarna nu och vi kommer återkomma om hur vi röstar i budgetomröstningen senare. Vi kommer rösta på vår egen budget i första hand, fortsätter hon.

 • Amanda Hällsten

  – Vi är där vi är och jag ska göra mitt bästa för att det här ska gå i mål. Om detta läggs på riksdagens bord får de partier som inte vill förbättra läget för de sämst ställda pensionärerna får de ge sig till känna, fortsätter Nooshi Dadgostar (V).

 • Amanda Hällsten

  Nooshi Dadgostar får en fråga om man kan runda pensionsgruppen.

  – Pensionsarbetsgruppen vi har i Sverige har misslyckats kapitalt. Det viktigaste för oss är att de sämst ställda pensionärerna får en höjning av sina pensioner, det är vårt fokus, säger Nooshi Dadgostar.

  Har ni uppnått vad ni vill med sjukförsäkringen?

  – Allt diskuteras, men vad vi landar i får vi se. Vi diskuterar flertalet frågor, säger Nooshi Dadgostar, och fortsätter:

  – Jag upplever Magdalena Andersson som positivt inställd till att höja pensionerna för de sämst ställda, men var det kommer landa får vi se.

I dag klockan 12.00 gav Magdalena Andersson sin slutrapport till talmannen Andreas Norlén om regeringsbildningen.

Beskedet var att S och V inte har någon gemensam uppgörelse att presentera, men att hon trots det är redo att prövas i kammaren för en statsministeromröstning.

– Jag har därför bestämt mig för att nominera Magdalena Andersson till en statsministeromröstning, säger talmannen Andreas Norlén.

Oense om pensionerna

Vänsterpartiet har ställt tre krav för att släppa fram Andersson som statsminister. Det gäller höjda pensioner, höjd sjukförsäkring, samt att V kräver ett avtal som ska säkra partiets inflytande i framtiden.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har pensionsfrågan varit den svåra nöten att knäcka. V anser enligt en källa med insyn att den så kallade pensionsarbetsgruppen, som innehåller representanter från alla partier utom V och SD, har spelat ut sin roll.

Det bekräftade Dadgostar på en pressträff under eftermiddagen att det är svårt att nå en uppgörelse om pensionsfrågan.

– Pensionsarbetsgruppen vi har i Sverige har misslyckats kapitalt. Det viktigaste för oss är att de sämst ställda pensionärerna får en höjning av sina pensioner, det är vårt fokus.

Magdalena Andersson säger att det inte är aktuellt att spräcka arbetsgruppen. Hon tillägger att även S vill förbättra situationen för Sveriges pensionärer.

V kan rösta rött

Magdalena Andersson kommer fortsätta med samtalen fram tills onsdag, då kammaren kommer rösta om henne som statsminister. För att bli vald behöver hon stöd både av C och V. På pressträffen klargjorde Nooshi Dadgostar vart de står inför onsdag.

– Har vi inte en uppgörelse kommer vi rösta rött, säger hon.

C har tidigare villkorat stödet med att V inte ska få politiskt inflytande och vara med i budgetarbetet.

För du parallellt samtal med Annie Lööf?

– Jag har på olika sätt löpande kontakt med med många representanter för många olika partier. De håller jag för mig själv, säger Magdalena Andersson.

Hon understryker att C inte deltar i förhandlingarna som nu pågår med V utan att det är ”separata spår”.

Vad säger Annie Lööf till dig om V:s krav?

– Exakt vilka kontakter jag har och med vilka kommer jag alltid att hålla för mig själv. 

Om tillräckligt många ledamöter tolererar Magdalena Andersson som statsminister så kommer hon kunna tillträda på fredag.

Magdalena Andersson och talmannen under pressträffen.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Politikkaoset hösten 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Politikkaoset hösten 2021

Magdalena Andersson

Andreas Norlén