Vräkt efter skenbyte – inga pengar tillbaka

TT

Publicerad 2021-10-24

En kvinna som betalade en miljonsumma vid ett skenbyte till en Östermalmslägenhet har inte rätt att få pengarna tillbaka. Här är Östermalm sett från luften. Arkivbild.

En kvinna som betalade en miljonsumma under bordet för att få ett åtråvärt hyreskontrakt på Östermalm i Stockholm vräktes – och ville då ha tillbaka dessa pengar. Det får hon inte, beslutar tingsrätten enligt tidningen Mitt i.

Kvinnan betalade 2,4 miljoner kronor i mellanskillnad vid ett så kallat skenbyte. Detta motiverades med att det behövde renoveras, men större delen av summan var i själva verket en betalning för ett svart kontrakt, enligt en tidigare dom i hovrätten.

I nästa led stämde kvinnan fastighetsmäklaren som tog emot pengarna med krav om att denne skulle betala tillbaka 1,5 miljoner kronor, men Stockholms tingsrätt köper inte hennes förklaringar.

”Det synes som att NN helt enkelt inte vill tillstå att hon erlagt svart betalning för ett hyreskontrakt men likväl vill ha tillbaka sina pengar eftersom hon blivit av med kontraktet, och att hon anpassar sina uppgifter utifrån det”, står det i domen.